designsamarbete h&m home uncommon matters amélie riech

H&M Home x Uncommon Matters – allt om nya designsamarbetet

Inredningsdetaljer som likt smycken sätter guldkant på hemmet. Så kan man beskriva H&M Homes senaste designsamarbete med smyckesmärket Uncommon Matters och dess creative director Amélie Riech. Möt designern och se kollektionen här!

Annons
7 tavelväggar att inspireras av
7 tavelväggar att inspireras av
0:59

Amélie Riech är creative director och grundare av Uncommon Matters, som är H&M Homes senaste partner för ett designsamarbete. Med en bakgrund inom både arkitektur och modedesign, och som grundare av ett smyckesmärke, har Amélie Riech fört sina intressen samman i den nya kollektionen, som består av inredningsdetaljer som närmast kan beskrivas som smycken för hemmet.

Uncommon Matters är känt för sina skulpturala smycken, som bland andra Katy Perry och Kylie Jenner burit. Amélie Riechs formspråk från smyckesvärlden löper dessutom som en röd tråd genom hela kollektionen som hon tagit fram med H&M Home, som lanserades 1 december 2022.

Annons
uncommon matters x H&M Home kollektion designsamarbete
Objekt som blir ett blickfång i hemmet.  

H&M Home x Uncommon Matters – allt om designsamarbetet

Kollektionen innehåller bland annat askar, vaser, smyckeshängare och –skrin. Inredningsdetaljerna går i poppiga nyanser av rosa, rött och gult, men det finns även svart och vitt för minimalisten samt guld- och silverdetaljer som ger en lyxig touch. Uncommon Matters signaturstil syns tydligt i de örhängesliknande, skulpturala detaljerna.

Vi fick en pratstund med hjärnan bakom kreationerna, Amélie Riech!

Annons

Berätta om tanken bakom din kollektion för H&M Home?

– Hittills i min karriär har jag skapat objekt i olika storlekar, från små smycken för mitt märke Uncommon Matters till stora skulpturer. Det här är en ny skala och som designer är det superintressant att skapa objekt för hemmet. Det här är första gången som jag har skapat funktionella saker för hemmet, säger Amélie Riech och fortsätter:

– Uncommon Matters mission är att skapa bra design och funktionell konst som är tillgänglig för alla och det är det som är så underbart med det här samarbetet – att vi kan nå fler och addera vackra föremål i hem runt om i världen.

Hur ser du att kollektionen kommer stylas i riktiga hem?

– Jag tycker det fina med den här kollektionen är att objekten står för sig själva, och att det inte behövs så mycket styling. Jag kan tänka mig dem i ett mer minimalistiskt hem, där färgerna och metalldetaljerna blir hemmets hjältar.

Annons
Amélie Riech, från Uncommon Matters
Formgivaren Amélie Riech med sitt favoritobjekt i kollektionen – den röda vasen med en cirkel i silverfärgad metall.  

Kopplingen till din smyckesdesign är tydlig – berätta, varifrån fick du inspiration till din design?

– Det centrala designelementet i kollektionen är formen av en ring, som symboliserar urtypen för smycken. Eftersom vi ville lansera den här kollektionen nu runt högtiderna, så representerar siluetten en cirkel som står för harmoni, samhörighet, ömhet och kärlek. Ett designelement som också syns i alla mina konstverk, säger hon och fortsätter:

– Vi valde en färgpalett som ger en varm och sofistikerad look. Kollektionen innehåller elegant off white, pudrigt rosa, saffransgult och läppstiftsrött – alla färger som porträtterar femininitet och skönhet, och som ger en underliggande ton av elegans.

Annons

Vilka är dina bästa tips för att smycka hemmet?

– Jag vet inte om jag är den bästa att ge tips kring detta, då mitt hem mer ser ut som en verkstad. Min partner är arkitekt och vi har två små barn, så hemmet är ett vackert kaos. Men jag älskar det, det känns som att vi bor där och det har många minnen. Jag har konstverk som jag roterar och byter med mina konstnärsvänner, och det finns också saker från mina mor- och farföräldrar. Vi gör många av våra möbler själva i huset, det finns massor av handgjorda saker, allt från objekt från mina kreativa experiment till konstverk gjorda av barnen. Mitt råd hade varit att dekorera ditt hem på ett sätt som skildrar dig, och att inreda med det som får det att kännas hemtrevligt för dig!

Se bilder på inredningsdetaljerna från designsamarbetet:

vas i vitt och guld från uncommon matters x H&M Home
Vas i off-white med detalj i guld.  
ljusstakar från uncommon matters x H&M Home
Ljusstakar i rosa och silver samt i guld.  
rosa och gul ask från uncommon matters x H&M Home
Askar i pudrigt rosa och saffransgult, med kollektionens signaturring.  
röd vas från uncommon matters x H&M Home
Den röda vasen med en ring i silver är Amélie Riech absoluta favorit i kollektionen.  
uncommon matters x H&M Home doftljus och ask
Förutom askar finns även doftljus och en bricka i kollektionen.  
smyckeshängare uncommon matters x H&M Home
Ett smycke för dina smycken, den här smyckeshängaren i rosa och silver är en av våra favoriter.  

Kollektionen hittar du här.

Publicerat 02 december 2022
Annons