Hon lanserar art déco-inspirerade gardiner i sammet – se kollektionen

Sammet har slagit igenom på bred front och vi har länge sett materialet på möbler och kuddar. Nu lanserar det svenska varumärket Gotain eleganta sammetsgardiner i mörkgröna, gråa- och smutsrosa nyanser med art deco-inspirerade mönster.

Annons

Gardinvarumärket Gotain lanserades i januari i år och har redan hunnit pryda Amelia Widells uppmärksammade showroom och butik på Artillerigatan i Stockholm, trendsättaren Carolina Engmans sovrum och Bxxlght grundaren Daniela Upmarks hem. Bakom företaget står 27-åriga Eleonora Cantera Ahlman, som till vardags jobbar på Acne Studios. Design och mode har alltid varit en självklar influens – men att hon gav sig in i inredningsbranschen kom sig bara av en tillfällighet.

–  Gotain föddes efter flera veckors desperat letande efter den perfekta gardinen. Tidigt i gardinjakten insåg jag hur dammigt gardiner var – en produkt som i allt för många hem betraktats som omodern och förbisetts som en funktion: Dra för eller täcka, snarare än att utnyttjas som den rumsförhöjaren gardinen verkligen är. Fingerkrok, glid, rynkbank, veckband, öljett, gardinskena eller gardinstång? Att det finns oändliga val i kombination med höga sömnadspriser och långa leveranstider triggade mig att lansera gotain, berättar Eleonora och fortsätter:

Annons

– Vi har velat göra det enklare att beställa skräddarsydda gardiner, det gör vi med en noggrant utvald färgpalett, kvalitetsvävda tyger och en universalupphängning – kunden ställs bara inför två snabba val; Design och längd. Svårare än så är det inte.

Gardinerna som kostar runt 4 000 kronor paret, vävs i Spanien – ett land med lång tradition och mycket kunskap inom textiltillverkning – och skräddarsys sedan för hand i Gotains ateljé i Sverige. Därför tar det endast en vecka att få dem hemlevererade

Berätta om tillverkningsprocessen!

– Mönstret är art déco- inspirerat och färgpaletten går i toner som enkelt kan gå hem i både moderna och klassiska miljöer. Mörkgrönt, flera nyanser av grått och dustyrosa är återkommande i de olika mönsteruttrycken. Under flera veckor satt jag parkerad på vardagsrumsgolvet och stirrande mot väggen där jag blandade färgtoner, byggnader, kläder, blommor och inredningsdetaljer med tygprover från hela världen. I slutet av processen fick jag hjälp att realisera mönstren med hjälp av en grafisk designer.

Annons

Vad har varit den största utmaningen med att starta eget?

– Att bygga upp Gotain har verkligen varit en berg och  dalbana. Som entreprenör förväntas du vara expert på så många olika branscher. För att göra listan kort: Fraktavtal ska signas, tyger ska kvalitetssäkras, mönster ska skapas i vektorgrafik, hemsida ska byggas, betalningslösningar ska fungera, pressmeddelanden ska skickas ut och trademark ska gå igenom. Den största utmaningen har helt klart varit att jobba med mina egna förväntningar, både på mig själv och på Gotain. Det finns ett konstant överhängande ”borde” som bekräftar att möjligheterna är oändliga. Det finns alltid någon intressant artikel att läsa, någon att kontakta, något att utveckla eller bli bättre på. To-do-listan kan lätt ta över så för mig har det varit viktigt att pausa och njuta av varje steg som tagit gotain framåt och för varje hinder som övervunnits kunna njuta i stunden.

Annons

Planerar du att lansera fler gardiner eller inredningsdetaljer framöver?

– Med handen på hjärtat är jag blown-away, glad och tacksam över den fantastiska responsen Gotain fått sedan lanseringen i januari, så ja – håll utkik för vi planerar ett utökat sortiment inom snar framtid.

Gotains gardiner finns i kollektionerna Pattern & Solid och kan beställas på www.gotain.com

 
 
 
Annons
 
 
 

Läs också: 

Amelia Widells nya showroom – ett sekelskifteshem i djupgröna toner

8 trendiga möbler i sammet

11 snygga sätt att inreda med sammet

Annons