Höstnyheter från designmässan: Gjutjärn och kalksten

Inredningsföretaget Village fortsätter att producera kollektioner med hjärtat i sitt nordiska ursprung och med fokus på klassiskt hantverk. Nytt för i år är designsamarbetet med den prisbelönta designern Staffan Holm. Residence fick en pratstund med formgivaren – som ligger bakom flera nyheter i Villages höstkollektion – där glas, gjutjärn och kalksten står i fokus.

Annons

Staffan Holm har vunnit flertalet priser för sin design, bland annat The Nordic Design Prize 2009 för bordet Newton och Bruno Mathssons Prize som går till Sveriges mest lovande unga designer. Sedan ett halvår tillbaka är han involverad i Villages senaste kollektion.

Naturmaterial är stommen i deras produkter och i höstens kollektion – hittar vi tre nya material – glas, gjutjärn och kalksten. Kollektionen består bland annat av en vas i glas, skål och ljusstake i gjutjärn och uppläggningsfat i kalksten. Tillverkningen har skett i nära samarbete med Skrufs Glasblåseri, Skepphults och Thorsbergs stenhuggeri.

Hur kommer det sig att du började samarbeta med Village?

– Jag har länge velat att det ska komma upp lite nya svenska företag och det faktum att de producerade sina egna produkter lockade mig. Dessutom kände jag att jag fick väldigt stor tilltro hos företaget, jag fick utforska nya materialval och testa olika saker som jag funderat på ett tag. I mitt kreativa arbete utforskar jag gärna det som krockar – modernt och klassiskt, blankt och matt eller skålformat med rakt. Jag gillar av att tänja på gränser, säger Staffan Holm.

Annons

Hur ser företagets miljöprofil ut?

– Det är inte så många designföretag som gör allt själva från grunden, utan de köper produkter från andra och säljer under sitt egna varumärke. Village har till skillnad från andra haft en haft en ambition av att alla deras produkter ska vara tillverkade i Sverige vilket de också är, förutom vår nya träpall som vi har tillverkat i Polen.

I höstkollektionen finns också en pall, ekologiska yllefiltar i naturfärgad svensk ull, träprodukter så som skärbrädor och hyllor, samt skinnprodukter i svenskt vegetabiliskt garvat läder, så som förkläde, grytlapp och sittdyna.

Vilken produkt är du mest stolt över?

– Gjutjärnen som är gjorda på Skeppshult tycker jag är otroligt häftiga. Det är ett helt nytt material för mig och jag tycker att det finns något besläktat mellan gjutjärn och glas. Det är ett hårt material som man hettar upp så att det smälter ner och blir glödande, en otroligt häftig process.

Annons

Villages höstkollektion visas på Formex, Stockholmsmässan den 24-28 Augusti 2016.
Kollektionen kommer finnas hos utvalda återförsäljare i hela Europa från oktober. 

Ramsjö skärbräda.
Ramsjö skärbräda.  
Stenunderlägg: Village Limestone
Stenunderlägg: Village Limestone.  
Chimney gjutjärnsljusstake och Tonkotsu gjutjärnsskål.
Chimney gjutjärnsljusstake och Tonkotsu gjutjärnsskål.  
Annons
Sara stool – pall i Europeisk Ask, signerad Staffan Holm.
Sara stool – pall i Europeisk Ask, signerad Staffan Holm.  

Läs även: Avskalat och funktionellt – här är Kristina Starks nyheter på Formex

Annons