Hypade Chandigarh-stolen kommer i nyupplaga

Stolen Capitol Complex Office Chair eller Chandigarh-stolen har en synnerligen spektakulär historia. Och nu har den lanserats i nyupplaga!

Annons

Capitol Complex Office Chair är en av nutidens mest hypade stolar som under de senaste åren lyfts fram av internationella inredare, konnässörer och som numer även finns hemma hos Kourtney Kardashian. Stolens historia är spektakulär. Den ritades av Le Corbusiers kusin för att under 1950-talet möblera det modernistiska prestigeprojketet Chandigarh i Indien.

Supreme court Chandigarh
 

Le Corbusiers storslagna arkitekturprojekt Kapitolium anses vara ett av hans främsta verk och representerar både hans ideologi, teknik och poetiska formspråk. Projektet initierades 1951 för att fira Indiens självständighet och Le Corbusier blev tillfrågad att medverka av Indiens dåvarande premiärminister.

Det gav honom en unik möjlighet att testa sina teorier inom arkitektur och stadsplanering, vilket han gjorde tillsammans med en grupp arkitekter, däribland sin kusin Pierre Jeanneret. Le Corbusiers Kapitolium är ett mäktigt byggnadskomplex bestående av tre ämbetsbyggnader.

 

2016 togs det med på Unesco:s världsarvslista, och sedan dess har intresset för projektet ökat.

 

Capitol Complex Office Chair är en av de mest kända möblerna från Kapitolium-komplexet. Den var en del av inredningen på ett antal kontor i sekretariatets byggnad. Stolens ram är tillverkad av massivt trä. Den vävda stolsitsen och ryggstödet är karakteristiskt för Chandigarh-området. Huvudbyggnaderna i Kapitolium var inredda med de bekväma fåtöljerna Capitol Complex Armchair. Fåtöljen har samma formspråk som de övriga möblerna i serien, men är nästan helt omsluten av läder. Fåtöljen finns i teak och lanseras nu i två nya versioner, i trären och svartmålad ek.

 

Stolen producerades i mängder för att fylla alla myndighets-kontor i Chandigarh. Under 80-talet slängdes mängder av stolarna, men sedan började designkunniga få upp vittringen och Capitol Complex Office Chair började betinga höga priser på auktioner. 2011 förbjöd Indien export av original-stolarna.

Annons

Cassina har producerat möbler av Le Corbusier, Pierre Jeanneret och Charlotte Perriand sedan 1965 – då alla tre fortfarande levde. Företaget stödjer nu ett omfattande researchprojekt om Chandigarh, som en del av sin I Maestri Collection.

Möjligheten att få titta i arkiven och närmare studera inredningen på Kapitolium har nu även resulterat i en ny serie med möbler inspirerade av den ikoniska arkitekten och formgivaren Pierre Jeanneret.

Cassina hyllar hans design med ett antal nylanseringar som i november förra året hade världspremiär på Nordiska Galleriet i Stockholm. 

Läs även: 
Designerns 10 drömstolar

Årets Lauritz Icon Award 2019 – Monica Förster för stolen Sana för Zanat

Publicerat 11 februari 2020
Annons