Raami är ett finskt ord för ram och tanken bakom Iittalas nya serie med just det namnet är att rama in stunden, den goda stämning och höja njutningen och uppskattningen av mat, familj och vänner. Serien består av noggrant komponerade delar i keramik, glas och trä – alla designade med stort fokus på detaljerna.

Bakom Raami står den framstående London-födda formgivaren Jasper Morrison, känd för sin enkla och funktionella design för bland annat Vitra, Magis, Cappellini, Flos och Alessi. Han anses av många vara en av de skickligaste i sin generation och hans designfilosofi stämmer överens med Iittalas: Att skapa objekt som är progressiva och funktionella, men ändå i en estetiskt tillfredsställande design, objekt som är tidlösa och som aldrig kommer kastas bort. Iittala anser att en god design alltid ska skapas med tanke och funktion, samt vara tillgänglig för alla.

Kopp, fat och äggkoppar från Iittalas serie Raami

Under designprocessen studerade Jasper Morrison objektens roll i skapandet av stämning.

– Att skapa en god stämning är en mänsklig insikt och spelar en viktig roll i förbättringen av vardagskvalitet, säger Morrison.

Färgade dricksglas från Iittalas serie Raami

Målet med serien för det dukade bordet var att ta fram en servis som hjälper människor njuta av en härlig frukost, lunch eller middag, oavsett tillfälle.

– Serien är som en stor familj där alla har olika karaktärer. Tallrikar, skålar, glas och ytterligare ”släktingar” är alla olika, men ändå med sammankopplad design, vilka kombineras för en rik dukning, säger han.

Glas ur Iittalas nya serie Raami.
Serveringsbricka i trä från Iittalas serie Raami.
Färgade glas ur Iittalas serie Raami

Samtliga objekt består av fyra linjer. Dricksglasen, karaffen och ljuslyktorna formar en linje med dess böljande design. Dricksglasen på fot skapar en annan linje och de keramiska föremålen skapar en tredje. Slutligen skapar serveringsfaten i trä den fjärde och sista linjen i serien och tillsammans med varandra skapar linjerna en balanserad och avslappnad dukning.

Karaff och glas från Iittalas serie Raami
Bord dukat med Iittalas serie Raami

– Jag har känslan av att dagarna för det komplett matchade porslinet är över. Idag är det stämningen kring det dukade bordet som är viktig. Jag har observerat att ett bord som är dukat med udda men väl utvalda delar bidrar till en mer hemtrevlig och avslappnad stämning, säger han.

Iittalas serie Raami lanseras i början av 2019.

Artikeln publicerades ursprungligen på ELLE Decoration.

Läs mer:

Carl Hansen & Son firar 110 år – lanserar Y-stolen i nya färger

Norrgavel firar 25 år – Hanna Nova väljer sina favoriter

Åhléns släpper kökskollektion med Niklas Ekstedt

Gilla Residence på Facebook