Ikea och Marimekko släpper ny kollektion – se första bilderna!

Det finska designföretaget Marimekko och möbeljätten Ikea lanserar kollektionen Bastua – en kollektion som inspirerats av den nordiska bastukulturen. Nu visar de upp första produkten ur hela kollektionen som släpps under nästa år.
– Vi är mycket stolta över samarbetet, säger Henrik Most, Creative Leader på Ikea.

Annons
Nya rekord – Svensk design gör succé på auktion
Nya rekord – Svensk design gör succé på auktion
1:08

I april tidigare i år gick möbeljätten Ikea och Marimekko ut med att de samarbetar på en kommande kollektion. Marimekko är ett finskt designföretag som är känt för sina mönster och färger. De producerar allt från heminredning till kläder, väskor och porslin – produkter som likt Ikeas säljs världen över.

Nu går möbel- och designjätten ihop och lanserar en ny kollektion som inspirerats av den nordiska bastukulturen.

Då lanseras kollektionen BASTUA

Kollektionen heter Bastua – bastu på småländska – och är en kombination av det finska ordet för bastu, sauna, och det svenska, bastu. Hela kollektionen väntas lanseras i mars 2023 och under H22 i Helsingborg och Fuorisalone 2022 i Milano visar företagsduon upp utvalda produkter.

Annons

– På Marimekko tycker vi att samarbetet är mycket spännande och vi är mycket stolta över att berätta mer om vår designfilosofi, samarbetets inspiration och vad som händer under dessa events. Vi ser fram emot vårt besök både i Helsingborg och Milano, säger Rebekka Bay, Creative Director hos Marimekko.

Så kommer Ikea och Marimekkos kollektion se ut

I samband med eventen i Helsingborg och Milano lanseras en produkt ur kollektionen, som kommer säljas exklusivt för besökarna. Ett duschdraperi som avslöjar det första mönstret ur kollektionen.

Ikea marimekko bastua
 

– Vi är mycket stolta över samarbetet och glada över att kunna ta BASTUA till H22 och Fuorisalone för att avslöja kollektionens första mönster och produkt. Duschdraperiet är gjort på ett medvetet sätt med enbart återvunnen polyester, och kommer att säljas exklusivt till besökare. Det är ett fint sätt att få en glimt av BASTUA och en produkt före lanseringen av hela kollektionen nästa år, säger Henrik Most, Creative Leader på IKEA.

Mönstret har hämtat inspiration från rabarberbladen som man ofta ser växa invid bastubyggnader på den finska landsbygden.

marimekko och ikea duschdraperi
 

Kollektionen kommer att säljas på Ikeas varuhus och ikea.se från och med mars 2023.

Publicerat 31 maj 2022
Annons