Milanos designvecka slog säkerligen besöksrekord i år igen. Redan ifjol kom en halv miljon människor som besökte både mässan Salone del Mobile och vällde in i staden. Salone förvandlar gator och torg, showrooms, renässanspalats och avlägsna industrilokaler till en stor designcirkus med ständig trafikkollaps och fräsande taxichaufförer däremellan.

På senare år har upplevelsen och miljöerna i installationerna fått allt större utrymme. Produkter visas med en inramning som ofta är så storslagen att man glömmer bort att titta på själva möbeln. I år fanns också flera inslag av Gröna Lund-nivå, där besökaren uppmanades att leka sig fram i montrar och showroom. Ett exempel var Österrikes utställning Pleasure and Treasure of Advantage Austria där Sala Reale på själva pampiga centralstationen i Milano fylldes med frigolit så att besökarna fick vada genom ett slags plasthav (Sala reale var förut väntrum för kungafamiljen som skulle med något tåg…).

Möblerna var uppställda mitt i frigolithavet. Effekten var en lååång kö utanför och glada vuxna som tog selfies sittande med frigolit upp till halsen. Kul ju. Men känslan var lite mer bedagad nöjespark än designinstallation… Att fokusera på att få kittla besökarens alla sinnen har lett till än mer besökare. Numer är det inte bara professionella möbelmänniskor som köar in till utställningarna, utan även vanligt folk. Alla vill prova på att sitta i frigolit eller testa sinnesstämningen i Google olika rum.

Här kommer nio highlights från Milanoveckan!

1. Studio Pepe

En av de mest omtalade utställningarna stod snackisen Studio Pepe för – bestående av Arianna Lella Mami och Chiara de Pinto – som hade tagit sig an de stora livsfrågorna under temat ”Les arcanistes – the future is unwritten”. Arcanum är det latinska ordet för hemlighet och arkanister var på 1800-talet de som kunde de hemliga recepten för att framställa till exempel porslin. Utställningslokalen i Brera var en gång en fabrik för guldframställning.

I den omfångsrika pressreleasen dyker man ner i Jung och Freud och dagens nygamla vurm för horoskoper. På plats gick besökaren hos Les Arcaniste genom fem rum med olika vackra möbelinstallationer i subtila smutspasteller, med sten- och marmorbord och trendriktiga mattor.

Samtidigt pågick performances med lite otäcka män i vita rockar som åmade sig med en vattenkaraff. I ett rum kokades örter till mixturer i en gammaldags labor-installation, och i källaren vadade besökaren genom salt till ett bord där man kunde få sitt spåna in i framtiden genom att rulla kula.

 

2. Dimore

En av Dimores tre utställningar på stan lyfte 70-tals kultdesignern Gabrielle Crespi som gick bort 2017. Hela lägenheten på Solferino 11 badade i vinrött på golv, väggar och tak. På golvet låg det sand och ur högtalarna strömmade stönig fransk chanson.

Två rum var inredda som tittskåp in i Crespis universum med tigertapeter och bambu-möbler. Dimore Gallery har nyproducerad sju av hennes verk, däribland några lampor och bord.

3. Perfect Darkness

Elisa Ossino och Josephine Akvama Hoffmeyer är duon bakom H+O och apartment-installationen en trappa upp från Dimores röda salong, som gick under namnet Perfect Darkness.

Här var fokus helt på design och att kreera rumsligheter som man vill vara i, med namn som menu, Frama, House of Finn Juhl, och mediapartners som Kinfolk och Ark Journal.

Loewe1
Loewe2

4. Loewe

Många modemärken gjorde stora avtryck på stan under designveckan, däribland Loewe, Cos, Hermes och Louis Vuitton. Spanska lyxvarumärket Loewe fokuserade på magiskt fint hantverk med flätade korgar och fladdrande linnen på klädstreck.

Loewe fokuserar varje år på ett speciellt hantverk, och i år hade turen kommit till korgmakeri. För utställningen hade det tagits fram specialverk av konstnärer och mästerkorgmakare. En del av kollektionen kan köpas online från juli.

 

5. Dior plus Dimore…

…presenterade 14 kreationer av Dimore studio, som hade fått fria händer att ta fram extremt lyxiga objekt som bara kan beställas under ett år framåt. Därbiland vaser samt ett paraplyställ som ekar surrealism och kubism.

Settingen var helt magiskt i Casa Degli Atellani, känt för att ha en trädgård där Leonardo Da Vinci odlade vindruvor under 1500-talet. Objekten visades till dånade klassisk musik i stora salar i huset och i den ljuvliga trädgården serverades te. Det var lätt att glömma vaserna i den miljön.

6. Tom Dixon…

…öppnade en restaurang under hållbarhetens flagga, med typiskt dixonsk inredning. ”I stället för att göra en stor installation som rivs efter tio dagar vill vi bygga något mer varaktigt,” berättade Tom Dixon själv.

Maten ska framöver vara klassisk italiensk, med en twist. Det som serverade under designveckan kom från en cateringfirma i och med att köket inte var klart.

7. Klimatfrågan…

…var äntligen allestädes närvarande. I monter efter monter lyftes den. För att bara nämna några: utställningen Norwegian presencekurerad av Kråkvik D’Orazio, visade 25 designer som laborerar med olika miljövänliga material. Hos Rossana Orlandi delades det ut pris för bäste recyclade plastprodukt i utställningen Ro plastic prize.

Rossana och det svenska golvföretaget Bolon fokuserade på  frågan om den recycelbara plasten vid en gemensam pressfrukost. Note och Tarkett gjorde en omskriven installation med gigantiska former i Tarketts vinylgolv som kan helt återanvändas genom en ny tvättmetod.

 

8. Googles ”A space well being”

Google gick all in för att visa att design påverkar vår hälsa med en stor utställning som gick under namnet ”A space well being”. Köerna ringlade långa.

Neurovetenskap har nu bevisat att rumslighet, färg, form, textur och ljud påverkar vårt mående i allra högsta grad. Besökarnas reaktioner till olika rum mättes med hjälp av ett vristband som registrerade fysiska reaktioner. Alla rum var möblerade av danska muuto.

9. Glas…

…är bredvid all sten och all keramik ett material att hålla ögonen på. En av de mest fotograferade utställningar var Wonderglass underbara installation av japanska Nendo som hade tagit fram möbler och objekt i glass, vars former uppstår naturligt i tillverkningsprocessen.

Läs mer:

Modeprofilen Martin Hanssons 5 favoriter från designveckan i Milano

Svenska JOYN om sin Milano-utställning ”HEMMA gone wild”

String fyller 70 år och samarbetar med Mats Theselius

Gilla Residence på Facebook