Joanna Laven kitchen marmor

Joanna Lavéns bästa kökstips

Den välrenommerade inredaren Joanna Lavén vet hur man designar tidlösa kök. Här är hennes smartaste insidertips.

Annons

Har man ett tränat öga kan man känna igen ett Joanna Lavén-hem på några sekunder. Stylisten och inredarens ofta omfattande projekt håller alltid hög standard och har en internationell och tidlös flair där de varsamt utvalda detaljerna är som små konstverk. I synnerhet Joannas köksdesign brukar etsa sig fast på åskådarnas näthinna.

 

Det svåraste med projektet var att få till en praktisk köksö med förvaring och vitvaror utan att förta upplevelsen av det vackra marmormönstret som letar sig runt ön.

Hur tänker du när du ska rita ett nytt kök?

– Jag utgår ifrån byggnadens arkitektur, kundens behov och rummets form. Modernt, klassiskt, lantligt eller kanske ett 60-talskök i ädelträ, vad är lämpligt? Personligen gillar jag allt, så länge det ¬genomförts på ett smakfullt sätt.
Din stil känns väldigt internationell.

Annons

– Min inspiration likt mina uppdrag är internationell. Jag har en förkärlek för ombonade miljöer med lyxiga material och en mix av franska, italienska, brasilianska och danska designer snarare än enbart nordiska. Jag försöker lyfta blicken och skapa tidlösa och genomarbetade kök och inredningar. Målet är att det ska bli ett trivsamt resultat som är knutet till person och plats snarare än tidpunkten för ombyggnationen.

Klassikt kök & sekelskifte

Vilket misstag gör folk när de ritar kök själva?

– Många tar inte hänsyn till rummet och byggnaden. De följer trender som de tror är tidlösa och är ofta inte medvetna om att det är just en trend.
Vad var utgångspunkten i det här projektet?

– Dels den fantastiska byggnaden, dels kunden som tycker om en klassisk stil men samtidigt har ett intresse för modern design. Ett klassiskt kök hade varit fint men denna crossover-lösning lyfter det till en annan nivå. Jag inspirerades av franska pardörrar och ville att snickerierna skulle kännas som en förlängning av resten av lägenheten som har otroligt vackra sekelskiftesdetaljer. Naturmaterial och hantverk får fullt fokus i det här köket.
Funkar marmor verkligen i ett kök?

Annons

– Har man marmor i ett kök så kommer det att bli fläckar. Punkt. Vissa stör sig på det och andra tycker att det är ett litet pris för att få njuta av natur¬stenens skönhet och övriga goda egenskaper. Alternativet är granit eller stenkomposit men de har inte samma vackra ådringar.

 

Kök och väggar är målade med 0502-Y, Stockholmsvitt, för att färgen inte ska överrösta de vackra snickeriprofilerna eller stenens ådring.

Vitvaror

Hur tänker du när du väljer vitvaror?

– Jag har en tumregel: Syns saker så ska de vara snygga. Ofta döljer jag vitvaror och då finns inte lika starka incitament för att de ska vara superexklusiva.
Bästa tipset till dem som vill renovera köket?

– Ifrågasätt dina preferenser. Varför är du sugen på en specifik detalj? Är det så att alla andra också är det just nu så ska du vara försiktig såvida du inte vill göra om ditt kök om ett par år när trenden växlat. Tänk på var köket är placerat i lägenheten, om det angränsar till ett vardagsrum i ombonad retrostil så kanske inte ett proffskök i rostfritt är att rekommendera stilmässigt. Tänk även på rummets disposition och ta hänsyn till hur du kommer att röra dig i köket och därav lämplig utformning och placering av väsentliga funktioner. Jag tycker att det är smart att anlita en designer – ett kök är en stor investering som kommer påverka livskvaliteten och värdet på bostaden i hög utsträckning!

Text Michelle Meadows Foto James Stokes Styling Joanna Lavén

Läs mer:

Inred med rotting i höst – våra favoriter 

Här är färgerna att satsa på inför 2020

Köken som svenskarna drömmer om – här är de! 

Publicerat 21 november 2019
Annons