Joy designdebuterade vid 94 – nu lanseras ny kollektion

Joy Zandéns mönster från 50-talet har efter flera år i byrålådan blivit tapet. I höstas debuterade 94-åringen som designer för Sandberg wallpapers – nu visas hennes nya kollektion upp på årets Formex-mässa.

Annons

Sedan i höstas 2016 har Sandberg wallpaper producerat tapeter av Joys vackra mönster i kollektionen Signatur, som präglas av det ljuvt drömska i en svensk sommaräng, exotisk naturpoesi, urban grafisk rytm och lekfulla figurer.

Mönstren utgår från upphittade original, bokomslag, broderier och skisser som Joy tillverkade under sin ungdom.

Efter att Joy gick bort i april i år, bestämde sig hennes dotter Jessica Zandén för att lansera sin mors mönsterskatt fullt ut.

Den 23:e augusti hålls ett lanseringsevent på Sotheby`s i Stockholm för den nya kollektionen – som består av förkläden, grythandske, kuddfodral, brickor, nyckelband, necessär, anteckningsblock, servetter och metervara.

Joy Zandéns verk kommer även att ställas ut på inredningsmässan Formex, som pågår mellan 23-26 augusti.

Mönstren har poetiska namn som Fredsfåglar, Glas och Särö.

– Det är fantastiskt roligt och spännande att nu få lanserar hela min mammas mönsterskatt, säger Jessica Zandén, vd och ägare av Joy Zandén.

Annons

Joy växte upp i en konstnärsfamilj i Paris men brukade tillbringa somrarna på Västkusten – dit hon senare kom att flytta. Hon läste design och mönsterkonstruktion och fick på 50-talet jobb på en textilfirma där hon ritade många olika mönster.

Så småningom flyttade hon till New York i hopp om att slå igenom.

– Jag släpade med mig min tunga portfölj med mönster och gick gata upp och gata ner på Manhattan. Alla sa ”very nice”, men ingen köpte något, berättade hon för Svt förra året.

Läs mer: Hanna Wendelbo–Hansson: Tapettrender vi kommer att se mer av

Mönstren och konstnärsdrömmarna lades i byrålådan och familjelivet kom emellan. Men för några år sedan fick hennes dotter tag på Joys mönsterrullar under en storstädning och bestämde sig för att visa upp dem.

I höstas blev hennes vackra mönster en tapetkollektion för Sandberg wallpaper, som också visades upp på en designmässa i London.

Annons

– När jag var i fabriken och fick se de stora valsarna. Det kändes otroligt att se mina mönster rulla ut så och sen har de visats utomlands. Jag vet inte vad jag ska säga, sade Joy i november.

Titta på filmen med Joy Zandén här:

 
 
 
 

 

Annons
Särö, mörkblå. Design: Joy Zandén.
Särö, mörkblå.  
Fredsfåglar, blå. Design: Joy Zandén.
Fredsfåglar, blå.  
tapetzanden
Hella turkos.  
Annons

Foton: Sandberg Wallpaper.

Läs mer: Så målar du på tapet – 4 enkla steg

Annons