Reform fronter av David Thulstrup

Lyxhacket! Uppdatera ditt Ikeakök med nya fronter

Skandinaviens hetaste inredningsarkitekt har designat en modern köksdröm i helt tidlösa material.

Annons

Det danska köksföretaget Reforms affärsidé är lika självklar som den är genial – företaget låter ledande formgivare och arkitekter från hela världens designa fronter som passar Ikeas köksstommar Metod samt Ikeas garderobstommar Pax och badrumsstommarna Godmorgon. Ett smärtfritt alternativ för den som vill uppdatera ett slitet kök eller den som drömmer om ett superdesignat hem med har en begränsad budget. Med tanke på att det finns uppgifter om att mer än hälften av alla nya kök i Sverige är byggda av Ikeastommar finns följaktligen en enorm marknad, och inte bara i Skandinavien. Sedan starten 2014 har Reform vuxit snabbt och nu är man stor även utanför Europa. 

Några av Reforms första samarbeten var med danska stjärnor som Norm architects och Bjarke Ingels group. I Sverige har man samarbetat med Afteroom och Note design studio som båda har tilldelats Residence stora formpris.

Reform fronter av David Thulstrup
 

De tunna aluminiumprofilerna gör att köket känns superdesignat och exklusivt – det perfekta Ikeahacket.

Annons


Under årets upplaga av designhändelsen 3daysofdesign viskades det om att nästa års samarbeten mycket möjligt skulle kunna vara med vardera av designdrottningarna Inga Sempé, Faye Toogood och Ilse Crawfoord. Tiden lär utvisa huruvida ryktena stämmer. På designmässan i New York i maj lanserades årets nyheter: Match ett modernt, poppigt kök i klara färger och luckor i polyeten av superheta designduon Muller Van Severen, Frame av Note design studio vars luckor finns i både vitt, ljusblått och trärent (se både Notes och Muller van Severens luckor i Köksspecialen sidorna 141–151 i det här numret) samt en modern köksdröm av Skandinaviens just nu mest omtalade inredningsarkitekt, David Thulstrup. Några av Studio David Thulstrups senaste uppdrag var redesignen av J. Lindebergs butik på Biblioteksgatan i Stockholm, Garde Hvalsøes showroom i Köpenhamn samt ett omfattande projekt med Noma där han designade möbler och inredning för fine dining-restaurangen i den danska huvudstaden.

Annons

När David skulle designa sitt kök för Reform var han samtidigt på gång att renovera sitt eget kök, så han utgick från vad han själv önskade. Köket skulle kännas hemtrevligt samtidigt som det skulle vara enkelt och samtida.

Resultatet är ett modernt men ändå tidlöst kök som skulle passa in i vilken arkitektritad villa eller lägenhet som helst. Extra kul är att David i en tid där träköken regerar vågat satsa på luckor i högblankt vitt, matt chokladbrunt och borstad aluminium. Designerns talang syns tydligast när man tittar på mötena mellan de olika delarna samt greppen. Samtliga hörn är supertunna och gör således ett väldigt genomarbetat, lätt och exklusivt intryck.

Fronterna i aluminium är en räddning för alla som drömmer om ett rostfritt kök men inte orkar putsa bort alla finger­avtryck. Den borstade ytan gör att metallen känns varm och mjuk i stället för hård och kall och den är lätt att sköta. Förutom vanligt underhåll med en trasa så rekommenderas det att man smörjer hörnorna med bivax vartannat år. Ett lyckat och exklusivt hack som man vill leva med länge, helt enkelt.

Publicerat 02 september 2019
Annons