Möbelmässan Salone del Mobile i Milano skjuts upp på grund av Corona

Salone del Mobile, möbelmässan i Milano, skjuts upp i år. Anledningen är sjukdomsutbrottet av Coronaviruset i Italien. Residence fick en intervju med Eero Koivisto om det nya datumet för möbelmässan.

Annons

En av världens viktigaste designmässor, den italienska mässan Salone del Mobile, skjuter upp mässan på grund av Coronaviruset. Salone brukar få 370 000 besökare, och har 2300 utställare på mässområdet. Hela Milano brukar vara en kokande häxkittel av hundratals designevents under aprilveckan. Att ställa in detta event i april och flytta det till juni är ett beslut som skakar om hela designbranschen.

Salone del Mobile skjuts upp

Efter ett krismöte som hölls under tisdagen meddelade arrangörerna att mässan skjuts upp till juni.

”Efter ett extrainsatt möte med Styrelsen för Federlegno Arredo Eventi, och med tanke på den pågående folkhälsokrisen, har vi tagit beslutet att skjuta upp den kommande Salone del Mobile.”

Enligt de nya planerna kommer möbelmässan i Milano, Salone del Mobile, istället att hållas i sommar mellan den 16-21 juni.

Bild från Studio Pepes utställning på Salone del Mobile 2019.  

”Nya datumet för tidigt”

Eero Koivisto, arkitekt och designer har i 27 års tid åkt till Milanos möbelmässa.  Som delägare av namnkunniga arkitektbyrån Claesson Koivisto Rune har han många projekt med italienska och svenska företag i pipelinen, projekt som brukar lanseras på mässan i Milano. Han var där senast för en vecka sedan för att förbereda.

Annons

– Redan under förra veckan diskuterade många en möjlig flytt av Salone till september. Personligen tror jag att det nya junidatumet är för tidigt. Världen kommer inte vara klar med Corona-viruset då. Dessutom kan det vara olidligt hett under juni i Italien, min gissning är att detta kanske inte är sista ordet angående årets Salone del Mobile, säger han.

Joyn Studios uställning Salone del Mobile 2019.
Joyn Studios uställning Hemma gone wild under Salone del Mobile 2019.  

”Möjlighet till självreflektion”

Mässans beslut att skjuta på mässan är mycket klokt, enligt Eero Koivisto.

– Ingen mässa är värt att riskera människoliv, så klart. Mardrömsscenariot hade ju varit att man kör en mässa med tusentals smittade.

– Vi lever i en brytningstid, i synnerhet i mode- och designvärlden. Det är lite som när punken skakade upp musikbranschen. Jag tycker att vi kan se den typen av design nu. En lerklump med en glasskiva på kan kallas bord, det är provocerande, men också lite välgörande. Vi alla måste tänka över vårt sätt att producera och konsumera saker. Det här med den uppskjutna mässan är kanske en signal och en möjlighet till självreflektion, säger Eero Koivisto.

Annons

50 000 i karantän

Ändringen av datumen stöttas av Milanos borgmästare Guiseppe Sala. Vidare skriver man i beslutet att uppskjutandet av mässan ”innebär att utställarna, i en stor och betydelsefull mässa, kommer att ha möjlighet att presentera sina slutförda arbeten för en internationell allmänhet som ser det årliga arrangemanget av Salone del Mobile som ett riktmärke för kreativitet och design”.

Perfect Darkness utställning på Salone del Mobile i Milano 2019.  

Italien har det högsta antalet coronavirus-smittade personer i hela Europa. En siffra som dessutom har stigit drastigt de senaste dagarna, där en majoritet av de smittade har rapporterats från Lombardiet, där Milano är regionhuvudstad. Totalt har över 280 smittfall och i nuläget över 10 dödsfall rapporterats i Italien, där över 200 av de smittade personerna kommer från just Lombardiet. Myndigheterna har utfärdat undantagstillstånd och satt över 50 000 personer i karantän i städer och byar runt Milano.

Utbrottet av coronaviruset Covid-19, som först drabbade människor i Wuhan i Kina under slutet av 2019, har spridit och smittat mer än 80 000 personer världen över. Antalet som har avlidit i smittan överstiger i nuläget 2 700, rapporterar CNN.

AV: Imke Janoschek & Ida Gustafsson

LÄS MER: 
Imke Janoschek: 9 höjdpunkter från möbelmässan i Milano 2019

Svenska JOYN om sin Milano-utställlning 2019 ”HEMMA gone wild”

Publicerat 26 februari 2020
Annons