Modeprofilen Martin Hanssons 5 favoriter från designveckan i Milano

Louis Vuitton 2louis Vuitton 1

Annons

Under den pågående designveckan i Milano finns det hundratals möbelmärken och formgivare som alla slåss om rampljuset och besökarnas intresse. Möbelmässan Salone Del Mobile i Milano har kommit att bli allt mer populär för varje år som går – och lockar numera även de största modehusen till sig.

Louis Vuitton, Fendi, Hermès, Marni, COS och Loewe är bara för att nämna några modemärken som valt att kurera utställningar under Milano Design Week 2019. Modeprofilen och stilkännaren Martin Hansson har varit nere på mässan och listar vad som gjorde störst avtryck på honom upp under designveckan i Milano.

Det fransk lyxmodehuset valde för femte året i rad att visa upp utställningen Objets Nomades, på Palazzo Serbelloni. Louis Vuitton utökar varje år med nya designpartners där några av namnen är mer etablerade och andra nya. Atelier Biagetti och Zanellato/Bortotto är två nya designstudios i årets utställning som har ett rese-inspirerat tema. Brasilianska designduon Fernando & Humberto Campana är två mer välkända designbröder som på uppdrag av Louis Vuitton designat olika soffor och fåtöljer – som direkt för tankarna till en mer tropisk miljö. Bland andra föremål som visas upp syns en blå läderskärm i tre delar i fascinerande blått och brun läderfärg, runda eleganta glasbord och flaskformade vita lampor.

Annons
cos mamou mani 1
 
cos mamou mani 2
 

Minimalistiska modemärket COS har inför årets Design Week teamat ihop sig sig med London-baserade franska arkitekten Arthur Mamou-Mani. Tillsammans visar de upp en 3D-printad installation gjord av förnybara material i en stor skala på Palazzo Isimbardi i Milano.

Annons

COS x Mamou-Man är en utställning där ljuset, de små bio-brickorna i vitt och brunt tillsammans skapar en inspirerande installation du går igenom – från den italienska innergården ut i en grön trädgård.

– Jag ville skapa en resa från inredningen till utsidan säger unge arkitekten Mamou-Mani.

Loewe1
 
Loewe2
 

Få modevarumärken är sitt arv så trogna som spanska Loewe. När Loewe, nu med Jonathan Anderson vid det kreativa rodret, visar under Milanos Design Week så är det genom att sätta lädret, hantverket och sina korgar i fokus.

Annons

– Hantverk är något jag alltid har fascinerats av, den här tanken på att en person kan göra någonting. Att titta på olika hantverksformer över tiden är en mycket bra barometer för att veta var människor är, säger Jonathan Anderson i en intervju med Wallpaper.

En kollektion av korgar, flätade och knutna i exklusivt läder visas upp och uppmanar såväl till den eleganta enkelheten i design som en mer hållbar produktion.

Raf Simons 1
 
Raf Simons 2
 

Kvadrat och den belgiske modedesignern Raf Simons lanserade under möbelveckan sin sjätte textilkollektion, som prenterades under den mycket smakfulla installationen No Man’s Island, designad av Raf Simons. Möbelveckan är full av intryck och du är ständigt på väg till nästa punkt på visningschemat, både mentalt och fysiskt. Men denna utställning beståendes av bl.a. 1800-talets arkitektur, trästolar av Jean Prouvé, trähytter och en oändlig bädd av blommor skapar en dystopisk vacker miljö som verkligen tilltalar.

Annons
Hermes1
 
Hermes2
 

Inför möbelmässan vill franska lyxmodehuset sätta det exklusiva materialet i fokus. Något som alltid legat Hermés varm om hjärtat oavsett om det handlat om väskor, dofter, textilier eller inredning. Mellan gråa stenmurar (av 75 ton italiensk sten) har Hermés valt att visa sin eleganta värld som detta år vill visa de enkla och vackra råmaterial som finns att tillgå runtomkring oss. Nytt för i år är samarbetet med Barber & Osgerbysom tagit fram två olika lampor i marmor för Hermès.

Text av Martin Hansson.

Läs mer:

JOYN om Milano-utställningen ”HEMMA gone wild”

Illis art utmanar sättet vi konsumerar design på

Trendenser-Fridas nya bok hjälper oss inreda bättre

Publicerat 11 april 2019
Annons