Nu öppnar Nationalmuseum igen med inredning av Emma Olbers

Designern Emma Olbers har inrett Gamla Biblioteket.

Annons

Emma Olbers är en av de som fått äran att lägga sin hand på inredningen i det nyrenoverade muséet, och hennes ansvarsområde föll på Gamla Biblioteket. Lokalen har fungerat som arkiv åt Nationalmuseum fram till 1984, men nu öppnas det alltså för allmänheten för första gången.

Det har gått fem långa år sedan den pampiga byggnaden vid Blasieholmskajen i Stockholm stängde för en omfattande renovering. Muséet var ett av de första av sitt slag i Europa när beslut om byggnation togs 1792, och så småningom invigdes 1866. Sedan dess har Nationalmuseum i Stockholm förvärvat sig ett renommerat rykte världen över.

Sedan 2013 har man flyttat, renoverat och byggt om stora delar av muséet, för att hösten 2018 kunna göra plats för dubbelt så många besökare och tre gånger så mycket konst på ännu större ytor än tidigare. Designern Emma Olbers har alltså varit med under resans gång, och så här några dagar innan invigningen passade vi på att ställa några frågor till Emma.

Annons
Emma Olbers Nationalmuseumets Gamla Biblioteket
Emma Olbers i Nationalmuseum Gamla Biblioteket.  

Hej Emma! Hur har det varit att vänta på öppningen så här länge?

– Självklart är det ovanligt att renovera ett hus i fem år samtidigt som jag tycker det är viktigt att renovera med respekt för en byggnad som har funnits i 150 år. Därför känns det inte konstigt att det tar tid.

Har du varit nervös eller orolig för vad folk ska tycka?

– Det är alltid lite som julafton både när produkterna kommer på plats och när de första besökarna testar platsen på riktigt, så jag ser mycket fram emot lördag när muséet öppnas.

Har du fått någon feedback än så länge?

– Jag har ju lagt ut lite ”sneak peak”-bilder på Instagram, och vissa av dem har fått extra mycket likes så jag har ju en aning vad som kanske kommer gå hem extra mycket.

Annons
nationalmuseum emma olbers stol solljus
Lampor: Design Front för Zero Lighting; Stol: Design Emma Olbers för Tre Sekel; Fåtölj: Design Emma Olbers för Ire Möbel.  
nationalmuseum bibliotek stol trappa
Lampa: Design FRONT för Zero Lighting; Stol: Emma Olbers för Tre Sekel.  
nationalmuseum emma olbers stol matta
Matta: Design Emma Olbers för Asplund; Stol: Emma Olbers för Tre Sekel.  

Nationalmuseum öppnar lördag den 13 oktober efter fem års renoveringsarbete.

Läs mer:

Affordable Art Fair demokratiserar samtida konst

Konstnären David Hockneys tavla kan bli världens dyraste

Norrgavel 25 år – Hanna Nova väljer sina favoriter

Publicerat 09 oktober 2018
Annons