Mjuka måsten 2020

Pandemitrend: 7 mjuka måsten för Vintern 2020

Som en reaktion mot den hotfulla samtiden, livet i karantän och munskydd: nu kommer de mjuka tröstande pälsmöblerna på bred front.

Annons
6 mjuka måsten för vintern 2020
6 mjuka måsten för vintern 2020
1:40

Det är nu vi får bita ihop. Pandemi kanske hela nästa vår också? Inga resor? Inget ordentligt julfirande? Årets julklapp kommer nog bli en stor mjuk filt av modell »trösta mig«. Sällan har vi haft större behov av omhuldande omtanke.

Här har vi listat åtta mjuka detaljer som gör vintern lite mjukare.

1. Det ska vara en pälsfåtölj i höst

När lyxvarumärket Hermès häromdagen öppnade sin nya jättestora butik på NK i Stockholm tronade en pälsklädd lurvig fåtölj i mitten av hela den superexklusiva härligheten. På ett podium, som representant för den enda möbeln som Hermès tänker sälja i Sverige. En rätt så dyr bamsekram, så klart med Hermèsfilt i kashmir redo på armstödet. En pälsfåtölj är bland det hetaset man kan införskaffa under vintern 2020- Här är några varianter.

Amstelle Swedese
Klassikern Amstelle av Swedese nu i mjukis-klädsel.  
Meli Meli vivi chair teddy
Melimelis lurviga fåtölj Vivi Chair Teddy  
Annons

2. Faye Toogoods dunfåtölj

När den brittiska ikondesignern Faye Toogood slår sina påsar ihop med svenska Hem för att designa en fåtölj som alla internationella designsajter skriver VILL HA om, vad gör hon då: Jo, ett stålstativ med ett gigantiskt överkast ovanpå, ett överkast fluffigt som ett duntäcke, mjuk och stadig som en Michelingubbe. En modern form av pälsfåtölj, kanske pälsfåtölj goes outdoor, på något vis.

Faye Toogood Puffy
Faye Too Goods fåtölj Puffy för svenska Hem är som en krockkudde mot pandemiångest.  
Faye Toogood Puffy
Faye Too Good bakom sin fåtölj.  
Annons

3. Sigge Eklund rekommenderar hund till plädvila

Att en av Sveriges mest kända poddare under året har släppt en bok som delvis handlar om att man ska somna med en hund för att uppleva njutning, (Sigge Eklund: Livets Små Njutningar - Somna Med Hund Och 46 Andra Upplevelser Som Gör Livet Värt Att Leva, Brombergs förlag) passar väl in i bilden.

Bokomslag Sigge Eklund
Sigge Eklunds bok om njutningar i vardagen har både hissats och dissats, men passar väl in i samtidens längtan efter kramar och tröst.  

Boken har redan fått sin beskärda del av smisk. Att en fullvuxen man skriver många bokstäver kring hur man ska njuta i det lilla lilla, må vara en begåvad stilövning, men det frammanar också lite grand bilden av en vuxen person med en stor napp i munnen.

Annons

Men Sigge Eklund är ingalunda ensam i sin längtan efter de där vardagliga tröstekramarna.

4. Valptrenden är här

Sällan har det sålts så många valpar som under pandemin. »Det finns inga hundar kvar att köpa«, en ofta fälld replik i min bekantskapskrets under 2020. Behovet av en maximalt gullig kompis som inte ifrågasätter matte överhuvudtaget och som dessutom inte innebär en smittorisk (vad vi vet) är omåttligt stort.

Hundjacka Arket
Valp i dunrock från Arket.  

6. Håriga mjuka mattor

Att antalet mattföretag i Sverige är konstant ökande är visserligen ingen ny trend, den har pågått ett bra tag. Men vi kan konstatera att om man inte bara vill investera i en filt är det en väldigt bra idé att köpa en stor och lite lurvig matta för att göra livet under pandemin lite snällare och mer ombonat. Mattor läggs inte bara på golvet utan hängs med fördel också upp på väggen. Då blir den ett konstverk, skapar omedelbart än mer mysstämning och bättre akustik.

Annons
Hall hos Ellen Dixdotter och Jacob Holst.
Matta av Cappelen Dimyr hemma hos Ellen Dixdotter och Jacob Holst, foto Mike Karlsson Lundgren.  

7. Klä dig i fleece

Modet håller så klart jämna steg och klär oss i gigantiska fleecejackor och teddykappor. Vinterns plagg är dessutom en knälång ylleskjorta som har muterat till kappa, även den får gärna vara lite lurvig. Lätt att räkna ut att den om några år kommer vara pandemins mest hånade plagg, »när vi gick runt i nattskjorta på stan ...«, kommer man att säga om 2020.

Teddyjacka Cos
Nallebjörnar är vi allihopa! Mer teddy från Cos.  
Teddyjacka och dunhalsduk Cos
Mjukisklädsel hos Cos, hösten 2020.  
Annons

8. Ät mjuka saker som burrata

Att årets maträtt är en mjuk gräddig ostboll som går under namnet Burrata som man kan sleva i sig helt utan tänder och som inte kräver mer matlagning än en dyr olivolja on top är inte heller en slump.

Tuggmotstånd noll komma noll. Jag spår att Burrata-konsistensen kommer sprida sig. Vi kommer vilja äta moln, sova i moln, gömma oss i flera varv av fjäderlätta duntäcken, gå på moln. I vår ensamma karantäntillvaro ska ingen kant komma i vägen. Notera gärna alla runda hörn på sofforna förresten.

Annons
Burrataost
Och i munnen har vi en mjuk boll, burratan. Foto Stockfoto, TT.  

9. Läppstifts-revival 2021

Och sedan när det här är över, ja, då jävlar. Det första som kommer att hända är att vi får räkna med en enorm uppgång när det gäller läppstiftskonsumtion. Kvinnor i munskydds-länderna (det vill säga i princip alla länder utom Sverige) har nämligen slutat måla läpparna. Av uppenbar anledning. Och när de där skydden åker av, ja då kommer alla vilja ha knallröda läppar. Fram tills dess biter vi ihop och kramar pälsfåtöljen.

Foto på valpen Stockfoto/TT

Läs mer:

Inred med trendiga teddyfåtöljer och sittpuffar – 12 köptips

Inred med en snygg julgransfot – 11 köptips

14 fluffiga och trendiga kuddfodral att uppdatera hemmet med

Publicerat 21 oktober 2020
Annons