Pantonova – möbeln som syntes i Bond-film

Verner Pantons och Peter Lassens samarbete går tillbaka till 50-talet. Nu släpps avantgardistiska Pantonova i nylansering.

Annons

Verner Panton (1926–1998) och Peter Lassen (f 1930) delade passionen att försöka förstå och förändra världen. Panton, en av danskt 1900-tals allra främsta (och mest avantgardistiska!) designer och inredningsarkitekter, och Lassen, grundaren av Montana, förde ständiga samtal om design, om material och om framtidens design. Deras samarbete inleddes på 50-talet med stolen Bachelor, som följdes av Tivoli-stolen, senare omdöpt till Panton one. På 70-talet kom så serien Pantonova som nu relanseras av Montana.

Ursprungligen gjordes Pantonova till den omsusade danska restaurangen Varna, vars inredning blev vida omtalad. Än i dag pratar folk om den. Peter Lassens son Joakim, vd för Montana, minns när han kom in i restaurangen första gången.

– Jag var där strax efter att den öppnats 1971. Jag kommer precis ihåg känslan när jag kom in genom dörrarna. Det var en färgexplosion och ett uttryck som jag aldrig sett tidigare. Det var utan tvekan Verner Panton!

Annons

Pantonova och Montana

I samband med Montanas nysläpp av Pantonova möttes Joakim Lassen och Verner Pantons dotter Carin Panton von Halem för ett samtal om sina fäder och deras speciella relation. Båda minns två själsfränder som i visst mått kunde provocera i sin vilja att förstå och omtolka designerns alla möjligheter.

– De var ganska introverta båda två men möttes i viljan att förändra och tänja på gränser, säger Carin. Peter var verkligen villig att gå den där extra milen för att få min pappas design att fungera. Verner var ju helt tokig i att använda helt nya material i sitt arbete, hans designprocesser var varken enkla eller kostnadseffektiva men Peter var hela tiden beredd att ta risker och hitta lösningar när det gällde deras samarbete.

– Jag är säker på att deras speciella band och samsyn på arkitektur och design verkligen gav bränsle till deras relation, säger Joakim.

Verner Panton ville experimentera och provocera och få människor att ifråga-sätta det monotona. Stålkonstruktionen hade funnits med i hans tidigare arbeten, men blommade ut för fullt i soffsystemet Pantonova som finns i tre utföranden, Linear, Concave och Convex.

Montana Verner Panton
 
Montana Verner Panton
 

Den onde skurken Karl Stromberg i Bond-filmen Älskade spion från 1977 slog sig minsann ner i en Pantonovasoffa.

Annons

På något vis blev serien sinnebilden för 70-talet med sina överdådiga, ja närmast psykedeliska former. Och som kuriosa kan nämnas att den även blev känd från James Bond-filmen Älskade spion från 1977; den ondsinte skeppsredaren Karl Stromberg har nämligen inrett med soffan!

I dag har Pantonova-soffan ikonisk status och är också en förlängning av Wire-hyllorna som likaså tillverkas av Montana. Jag tycker att Verner Panton var en verklig innovatör av sittmöbler, han flyttade gränserna för vad en möbel kan vara, säger Joakim Lassen.

Montana Verner Panton
 

Soffsystemet Pantonova består av tre separata sittmoduler: Linear, Concave och Convex.

– Han var före sin tid och blev aldrig riktigt uppskattad av sin samtid. Han använde starka färger och mycket plast, ett material som inte ansågs passande för möbler på den tiden. På 70-talet var det mesta brunt. Och mycket trä, säger Joakim, som liksom Carin växte upp under det decenniet.

Annons

Pantonovas stålkontruktion med den svängda ryggen ger en skulptural känsla och en lätthet och transparens i möbeln – något som förstås var helt unikt 1971 när de flesta möbler var både stora och tunga.

Verner Panton

– Och tvärtemot vad man kan tro är Pantonova riktigt bekväm. Det finns dynor till den också, säger Carin Panton von Halem. Jag tycker faktiskt att den är mer relevant i dag, och det är också typiskt för Verner Panton, att han var så före sin tid. Jag tror att de fina kurvorna, geometrin och upprepningen av stålet kommer att fascinera dagens designintresserade köpare mycket.

Carin och Joakim delar många minnen från sin uppväxt. Familjerna tillbringade lov och somrar tillsammans.

– Att få besöka familjen Pantons sommarhus i Hornbæk var alltid ett oförutsägbart äventyr. Alla färger och konstiga saker – ja, det var som att träda in i ett annat universum. Jag kommer särskilt ihåg en stor skulptur av en ko i trädgården, som vi barn fick klättra på, säger Joakim Lassen.

Annons

Lekfullt och lustfyllt, precis som Verner Pantons design.

Läs mer:

Höstens inredningstrender 

Jotuns färgpalett för hösten 

Höstens 2019 hos Jotex 

 

Publicerat 03 september 2019
Annons