Så har arbetet bakom IKEA:s senaste samarbete sett ut

Piet Hein Eek, känd för att vara hantverkets man, har gjort en kollektion för Ikea: massproducerad men med handens avtryck.

Annons
Piet Hein Eek med en av fyra olika lampor i flätad bambu, 249:-, ikea.com.  

Han är känd som designern bakom bordet gjort av drivved som kostar 70 000 kronor. Nederländaren Piet Hein Eek har varit verksam under några decennier och blivit synonym med återbruk av material och nedstämd design som ofta träffar trendnerven. Nu har småskalighetens riddare gjort en kollektion för Ikea som presenterades under Stockholms designvecka med en lång presskonferens, där flera av Ikeas interna experter pratade om Ikeas miljöfokus.

Annons
 

Siffrorna som nämndes gav en tydlig fingervisning om att ett företag som når 900 miljoner människor har ett extremt stort ansvar när det kommer till miljöfrågan. Även Piet Hein Eek tjusades enligt egen utsago så småningom av möjligheten att göra avtryck med en Ikeastol som når 45 000 människor i stället för en Piet Hein Eek-stol som vanligtvis når maximalt 5 000.

 

En av produkterna i kollektionen Industriellt skulle just vara ett försök till återupprättelse för den släta furumöbeln; ett av Ikeas historiskt starka kort, men som har varit rätt så svårt att sälja under senare år. I den rådande trätrenden kommer stolen Industriell säkert att stå sig bra. Eller hyllan med noll spillmaterial, där varje bit av plywoodskivan de facto används. Vi gillar vasen rödlera bäst!

Annons

 

 

Vaserna gjuts i fem olika former så att det uppstår ett handgjort intryck – och möjligheten att välja mellan formerna. 199:-, ikea.com.  

Kollektionen släpps den 6 april på ikea.com.

Publicerat 05 april 2018
Annons