Trender från Salone del Mobile 2021 och inredningstrender 2022

6 trender och snackisar från möbelmässan Salone del Mobile 2021

Nu säger vi hej till färgfest, hållbarhetstänk och modejättarnas comeback på inredningsscenen. Möbelmässan Salone del Mobile har gått av stapeln i Milano – här är trenderna och snackisarna som du inte får missa.

Annons
3daysofdesign dag 1 – Cecilia von Mentzers tre trendspaningar
3daysofdesign dag 1 – Cecilia von Mentzers  tre trendspaningar
1:04

Efter vad som kan liknas vid en märklig, ofrivillig dvala är vi nu många som försöker anpassa oss till det nya normala. För inredningsvärlden innebär den gradvisa öppningen en comeback av ledande branschhändelser och nyckelevent, om än i en begränsad skala.

Salone del Mobile är ett av eventen som ofta ger en god inblick och fingervisning på kommande tendenser. Här samlar vi sex tydliga snackisar från Salone del Mobile 2021.

Det här är Salone del Mobile – inredningsmässan i Milano

Inom mode- och inredningsvärlden är Milano kända för sin modevecka och Salone del Mobile. Salone del Mobile är en omfattande möbel- och inredningsmässa med stor global spridning. Ursprungligen låg fokus på italienska aktörer, numera samlas hela världens nyheter på ett och samma ställe. Här ser vi internationell design och möbler i huvudsak, men arkitektur, konst och mode börjar ta allt mer plats. 5-10 september 2021 gick årets upplaga av Salone del Mobile av stapeln med utställningar och mindre event runtom Milano.

Annons

6 inredningssnackisar och inredningstrender 2022 – från Salone del Mobile 2021:

Inga storslagna inredningshappenings utan mängder av inspiration. Inför 2021 års mässa var förväntningarna extra höga och lusten att inspireras fysiskt av design och inredning var förmodligen större än någonsin. Vi har samlat några ledande inredningstrender och snackisar från årets Salone del Mobile som spås prägla både höstens och hela 2022 års inredningsbild.

1. Mode + inredning

Salone del Mobile 2021, inredningstrender 2022
Välkända modejätten Hermès bjöd på en av Salone del Mobiles maffigaste inramningar 2021 – i trendigt rutigt förstås. Foto: Maxime Verret.  

Det är hög tid att vinka farväl till den tydliga distinktionen mellan mode och inredning. Årets Salone del Mobile präglas av modejättarnas närvaro i designvärlden och många av deras nyheter blev seriösa snackisar. Inredningsvärlden har ett långsammare trendtempo, vilket gifter sig väl med konsumenternas ökade medvetenhet och modets hållbarare framtidssträvan. Räkna med att gränserna fortsätter att suddas ut!

Annons

2. Miljöfokus

Möbelmässan i Milano är känd för sina maximalistiska inramningar och storslagna miljöer. I år stod naturnära, grönskande miljöer i fokus, inte minst genom den prunkande skogen som välkomnade mässans gäster. Projektet ForestaMi tar en miljösatsning på lokal nivå, där tre miljoner nya träd ska planteras i Milano, till (det globala) strålkastarljuset. Räkna med ringar på vattnet och fler tydliga miljöaktioner bland snackisarna.

3. Mönsterfest

Salone del Mobile 2021, inredningstrender 2022 mönster
Maximalistisk mönsterfest var det här! Italienska Seletti tog ut svängarna rejält. Foto: Seletti.  

Räkna med att 2022 är året då mönster gör en ordentlig comeback i inredningsbilden. Redan inför möbelmässans start flaggade vi för den påtagliga rutiga trenden, en mönstertrend på tydlig frammarsch. Hermès bjöd på rutigt i mängder, Dior blandade in den klassiska randen och Seletti satsade på vågad maximalism både genom mönster och färgval.

Annons

4. Upcycling av möbler

Utöver utsuddade gränser mellan mode och inredning och grönskande miljöer präglades Salone del Mobile 2021 även av upcycling. En av mässans stora snackisar blev Diors klassiska Medallion Chair, en given möbel i modehusets repertoar sedan 1940-talet, som nu gjorde comeback. Istället för att visa upp mängder av nytt låg huvudsakligt fokus på den ikoniska stolen i sjutton nya tappningar signerade arkitekter, designers och konstnärer.

Annons

5. Uppiggande kulörer

Salone del Mobile 2021, inredningstrender 2022 färgstarka möbler
Ljuvlig färgklick med sommarkänsla hos Hem, här Sabine Marcelis upplyftande puff. Foto: Marco Cappelletti.  

Hej, färg! Utöver den efterlängtade mönsterboomen är det uppiggande färgsättningar och poppiga kontraster som vi ser mer av 2022. Inspiration hämtas från svenska Hem vars samarbete med designern Faye Toogood och Sabine Marcelis agerade uppiggande smällkaramell under möbelmässan.

6. Rossana Orlandis Guiltless Plastic

Salone del Mobiles hållbarhetstänk nådde sin kulmen genom projektet Guiltless Plastic med inredningsikonen Rosanna Orlandi vid rodret. Orlandi är känd för att ständigt vara i framkant gällande trender och valde här att uppmärksamma återvunna, upcyclade objekt i plast. Nu ska plastavfall få nytt liv, antingen som möbel eller inredningsdetalj i spännande form.

Publicerat 15 september 2021
Annons