Se succéutställningen med Årets designer på ArkDes!

Residence visar årets bästa design i en utställning som arrangeras tillsammans med Arkdes och stylistduon Kråkvik & D’Orazio. En av utställarna är designerduon Fredrik Färg och Emma Marga Blanche.

Annons

Designed to last är ett samarbete mellan Residence och ArkDes och är gestaltad av Norges ledande stylistduo Kråkvik & D’Orazio. Utställningen är det andra samarbetet mellan Residence och ArkDes och speglar några av designindustrins viktigaste frågor just nu – långsiktighet och hänsyn om miljön.

Design to last låter en rad formgivare själva berätta om sin syn på sin egen roll i dagens allt snabbare slit och släng-samhälle. En av dem som ställer ut är Fredrik Färg och Emma Marga Blanche, som ända sedan 2010 utforskar olika material i sin experimentverkstad på Södermalm.

Duon har möbler, belysning och en servis i produktion hos företag som BD Barcelona, Petite Friture, Gärsnäs och Design House Stockholm. De blev även utsedda till Årets designer i Residence Stora Formpris 2016.

– Det kan ta flera år för en av våra idéer att mogna och bli verklighet, men det går snabbt att göra en modell när vi väl har bestämt oss. Vi brukar säga att vi skulpterar fram en form. Fullskaliga modeller är viktiga i vår process, vi experimenterar hela tiden med nya material och tekniker och vi tycker om kontrasten mellan det hårda och mjuka. Det man skapar med handen sker intuitivt och ofta öppnar det upp för ett händelseförlopp som inte går att förutse. Det ger i sin tur upphov till nya idéer under arbetets gång och man lär sig hur materialen beter sig.

Annons

Läs också: Spana in Emma Olbers utställning på ArkDes

– För oss har närheten till produktionen i Sverige varit väldigt viktig. Det är i fabriken som kunskapen finns och ett nära samarbete mellan en designer och en producent leder till nya uttryck och innovationer. Vi tror att närheten till produktionen har bidragit till att göra svensk design till vad den är i dag. För oss är det självklart att tänka på en möbels livslängd. Sverige som land är väldigt medvetet om miljö­frågor, och för företag som arbetar med offentliga möbler är det många hårda tester som en möbel ska igenom innan den godkänns. Det har hjälpt till att hålla nivån högt, säger Fredrik Färg och Emma Marga Blanche.

Designed to last håller öppet på ArkDes för allmänheten fram till 19 mars 2017.

 

Från vänster, fåtölj Julius, design Färg & Blanche för Gärsnäs. Video från produktion hos Gärsnäs. Fåtölj Couture, design Färg & Blanche för BD Barcelona. Pall Succession, Färg & Blanche. Keramik Succession Ceramic för Petite Friture 2016.

På podiet, form för framställning av karaff i filt, första gjutformen i gips. Under glasmontern, material för framtagning av Succession Ceramics. Pall Frankie, design Färg & Blanche för Johanson Design. Väggfärg till vänster: Jotun LADY Pure Color 2036 Rose Brown, färg på podiet: Jotun LADY Pure Color 2859 Whispering Red, väggfärg till höger: Jotun LADY Pure Color 1362 Olive Brown.

 
 

Läs också: Årets inredare ställer ut på ArkDes – spana in hans verk!

 

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 15 mars 2017
Annons