Smygkika på Ikeas nya kollektioner 2018-2020

Nyfiken på vad du kommer kunna hitta på Ikea under de kommande åren? Möbeljätten har flera spännande samarbeten på gång och har nu gett en smygtitt på kollektionerna – och det ser lovande ut!

Annons

Nyligen avslöjade Ikea sina sex nya designsamarbeten att längta efter. De nya samarbetena är tillsammans med Lego, Stefan Diez, Adidas, Little Sun, Saint Heron samt Area Academy och UNYQ.

Men innan det är dags för de nya samarbetena att landa i butik finns det flera andra som är på sluttampen i produktionen. Under Ikea Democratic Design Days bjöd Ikea på en förhandsvisning av flera av de kollektioner som kommer släppas i år samt under 2019 och 2020.

Här följer en genomgång av alla kommande kollektioner – och en smygtitt på produkterna!

Markerad av Virgil Abloh

Bland kollektionerna som smygvisades var kollektionen Markerad med Virgil Abloh, grundare av Off-White. Kollektionen, som släpps år 2019 under en begränsad period, kommer innehålla produkter som är måsten i det första hemmet, men samtidigt gör ett statement.

Virgil Abloh har bland annat designat om den klassiska Ikea-kassen, en stol som delvis hålls upp av en dörrstopp, en röd matta med texten ”blue” och ett skåp i glas som uppmanar användare att visa upp sina favoritprylar istället för att gömma dem i skåp och lådor.

Annons
 
Virgil Abloh x Ikea-skåp i glas
 
Virgil Abloh x Ikea-kollektionen släpps 2019
 
Annons
Virgil Abloh x Ikea-kollektionen Markerad släpps nästa år
 

Annanstans av Martin Bergström

En annan kollektion som kommer släppas under 2019 är Annanstans tillsammans med modeskaparen Martin Bergström. Kollektionen hade två syften, dels att skapa ny design och dels att skapa jobb för hantverkare i de rurala områdena i Indien, Rumänien och Thailand.

Annons

Annanstans kombinerar traditionella tekniker och modern design. Resultatet? En samtida kollektion med allt från kuddfodral till väskor och keramikskålar samt korgar av bananfiber. Varje produkt är unik tack vare att en stor del är gjort för hand.

– När jag tittar på Annanstans ser jag ett collage av färger och mönster – där mönstren är den röda tråden. Vissa produkter matchar och andra gör inte det. Det adderar ett oväntat lager till kollektionen, säger Martin Bergström.

 
 
Annons

Överallt

Kollektionen Överallt har skapats av tio designers från sju afrikanska länder tillsammans med fem av Ikeas designers och smygtitten på resultatet är riktigt lovande. Överallt har inspirerats av vardagslivet i hemmet världen över och innehåller såväl textilier som något att sitta på och något att äta med.

Kollektionen kommer bland annat att innehålla en bänk och en pall i trä med en ribbad sits. Kollektionen innehåller även en fåtölj, mattor och kuddar. En korg i kollektionen har inspirerats av hårflätning och har tagits fram av Selly Raby Kane, modedesigner och konstnär från Senegal tillsammans med Iina Vuorivirta, Ikea-designer från Finland. Överallt lanserar i maj 2019.

Annons
Överallt-kollektionen släpps 2019
 
Ikeas Överallt-kollektion släpps 2019
 
Överallt av Ikea släpps 2019 – bland annat den här bänken och pallen
 
Annons
Ikeas kollektion Överallt lanseras 2019
 

Frekvens av Teenage Engineering och Ikea

Frekvens-kollektionen har tagits fram i ett samarbete mellan Ikea och Teenage Engineering och kommer att lanserar i juli 2019. Kollektionens stjärna? Ett bärbart högtalar- och ljussystem.

Annons

Kollektionen kommer även att innehålla en rad produkter som ska göra det enkelt att ordna en spontan fest.

– Vi ser framemot att introducera Frekvens till människor runtom i världen. Det är en lekfull kollektion som du enkelt kan skala upp eller ner för att passa dina behov, säger Michael Nikolic, Creative Leader för kollektionen.

Frekvens släpps på Ikea år 2019
 

Rumtid

Kollektionen Rumtid, som lanserar 2020, är ett resultat av ett besök på Mars Desert Research Station i Utah, USA. Med kollektionen vill Ikea utforska framtida behov av urbant boende på liten yta.

Annons

Kollektionen, som släpps i fyra etapper, baseras på koncepten tid, små ytor, vatten och luft och kommer bland annat att innehålla luftrenare och funktionella textilier som renar luften. Rumtid kommer även innebära lanseringen av ett nytt, lätt material gjort av faner som rullats i ihåliga rör, vilket innebär att det är såväl flexibelt som hållbart.

Ikeas kollektion Rumtid lanseras 2020
 
Ikeas kollektion Rumtid lanseras 2020 – och utforskar framtida boende
 
Ikeas kollektion Rumtid släpps i butik 2020
 
Annons
Lampa från Ikeas kollektion Rumtid
 

Ikea Art Collection

Åtta samtida konstnärer fick designa varsin matta för Ikea och resultatet blev Ikea Art Collection. Mattorna är inte bara till för golvet – de kan även hängas på väggen eller stylas fritt.

Annons

Alla mattor är unika eftersom de är handgjorda i naturmaterial och ull och motiven varierar från färgsprakande djur till en matta inspirerad av den orientaliska stilen med den vita texten ”Keep off” som bryter av. Ikea Art Collection släpps 2019.

Ikea Art Collection – matta med djurfamilj
 
Ikea Art Collection – matta av Virgil Abloh
 
Ikea Art Collection släpps 2019
 
Annons
Ikea Art Collection – matta med fåglar
 
Ikea Art Collection släpps i butik 2019
 
Annons
Ikea Art Collection är en kollektion med mattor skapade av konstnärer
 
Ikea Art Collection lanseras 2019
 
Annons
Ikea Art Collection – matta i form av orm
 

Föremål av Per B Sundberg

Den kollektion som är närmast i tiden med lansering den 7 september i år är Föremål av konstnären Per B Sundberg. Kollektionen består av flertalet föremål som passar för maximalisten eller den som vill göra ett statement. Föremål innehåller bland annat av en dödskalleformad vas, ljusstakar i form av hundar och andra roliga, absurda och dekorativa föremål.

Annons

– Livet hemma handlar om mer än funktion och lösningar. Vi behöver konst som väcker känslor, säger Nike Karlsson, Creative Leader för Ikeas kollektion med Per B Sundberg.

Ikeas kollektion Föremål med Per B Sundberg
 
Bricka ur Ikeas kollektion Föremål med Per B Sundberg
 
Ikeas kollektion Föremål med Per B Sundberg släpps i september 2018
 
Annons

Förnyad av Sarah Andelman och Craig Redman

Tillsammans med Sarah Andelman, grundare av Parisbutiken Colette, och Craig Redman, skapare av karaktären Darcel Disappoints, har Ikea tagit fram kollektionen Förnyad som hyllar student- och arbetslivet. Allt från papper, belysning och pedalhinkar till stol, soffa och matta har fått lekfulla former, mönster och färger.

Kollektionen ger även ny kostym åt Ikea-klassikerna Lack, Klippan och Frakta när ett myt mönster skapats. Mönstret, som döpts till ”Tuileries” efter parken i Paris, innehåller det nu stängda Colettes klassiska blå prickar, bilder som representerar parklivet samt karaktären Darcel. Förnyad släpps i butik 2019.

Annons
Förnyad av Sarah Andelman och Craig Redman – lampa Ikea
 
Förnyad av Sarah Andelman och Craig Redman x Ikea
 
 
Annons
Förnyad av Sarah Andelman och Craig Redman – pall ur Ikea-kollektionen
 
 
Annons

Tänkvärd av Akanksha Deo x Ikea

Tänkvärd är en kollektion där hållbarhet och en hållbar livsstil står i fokus. Produkterna har flera olika användningsområden och dessutom är de gjorda av material som rotting, bomull, linne, jute och sjögräs.

Trion bakom kollektionen är Nike Karlsson, Iina Vuorivirta och Akanksha Deo som tillsammans har utforskat flera nya tekniker och bland annat fått in hantverk i textilierna. Tänkvärd släpps i butik 2019.

Tänkvärd av Akanksha Deo x Ikea - bänk
 
Tänkvärd av Akanksha Deo x Ikea – rumsavskiljare
 
Annons
Tänkvärd av Akanksha Deo x Ikea släpps 2019
 
Lampa ur kollektionen Tänkvärd av Akanksha Deo x Ikea
 
Annons

Osynlig av Ben Gorham

Samarbetet med Byredo-grundaren Ben Gorham avslöjades för ett år sedan och nu har vi äntligen på en smygtitt vad som pågår bakom kulisserna. Idén bakom den kommande kollektionen är så klart dofter och under Ikea Democratic Design Days kunde besökare lukta på dem. Men dofterna ska inte stanna där, utan kommer att ta fysisk form när kollektionen, som går under namnet Osynlig, lanseras år 2020.

 

Symfonisk av Sonos x Ikea

Kollektionen Symfonisk är startskottet på ett långsiktigt samarbete mellan Ikea och Sonos. För många är musik en självklarhet i hemmet och något som ökar trivseln och humöret hemma. Tillsammans vill företagen nu föra in musik i hemmet på ett snyggt sätt – utan onödiga sladdar och utan att ta för mycket plats.

Annons

Smygvisningen av kollektionen visar den första prototypen som är en högtalare som fungerar med wifi och som även fungerar som hylla eller att fästa under Ikeas Metod-köksskåp. Symfonisk börjar släppas från och med år 2019.

Symfonisk av ikea x sonos
 

Alla bilder: IKEA

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Läs mer:

Här är Ikeas nya designsamarbeten – gör kollektioner med Adidas, Lego och Byredo

Bloggarens bästa Ikea-hacks

Här är Ikea-möblerna som har ökat mest i värde

 

Publicerat 13 juni 2018
Annons