Spana in hyllade keramikerns utställning på ArkDes

Residence visar årets bästa design i en utställning som arrangeras tillsammans med Arkdes och stylistduon Kråkvik & D’Orazio. En av utställarna är keramikern Calle Forsberg – se hans verk här.

Annons

Designed to last är ett samarbete mellan Residence och ArkDes och är gestaltad av Norges ledande stylistduo Kråkvik & D’Orazio. Utställningen är det andra samarbetet mellan Residence och ArkDes och speglar några av designindustrins viktigaste frågor just nu – långsiktighet och hänsyn om miljön.

Design to last låter en rad formgivare själva berätta om sin syn på sin egen roll i dagens allt snabbare slit och släng-samhälle. En av dem som medverkar är Calle Forsberg – keramiker med egen studio i Nacka utanför Stockholm. Han levererar bordsporslin till finrestauranger som Franzén, Lilla Ego, Volt och Pubologi i Stockholm och Sühring twins i Bangkok.

– Jag ser mig som en länk i en lång kedja av krukmakare. Vi har hållit på i tusentals år. Jag försöker tillägna mig den traditionen och sedan omvandla den för att göra krukor och skålar på mitt sätt, här och nu. Det finns en avgörande skillnad mellan mig och en krukmakare i Kina under Sungperioden för tusen år sedan. Idag spottar stora industrier ut massor med varor. Jag tillgodoser inte folkets behov av att ha något att dricka te ur, eller äta sin mat på. Det finns billiga koppar och tallrikar överallt. Jag tillfredsställer ett annat behov – skönhet i vardagen och på festen. Och behovet att manifestera en identitet genom det vi omger oss med. Kvalité är hållbart. Det som är vackert och välgjort lever vidare och står över konsumtionstrender. Det är gjort för att användas så länge som det håller, och inte kastas ut vid nästa vindkantring i smakopinionen.

Läs mer: Spana in Emma Olbers utställning på ArkDes

 

Stengods på bordet av Calle Forsberg. Bordets färg: Jotun LADY Pure Color 2587 Beat.

 

Designed to last håller öppet på ArkDes för allmänheten fram till 19 mars 2017. 

Läs mer: Se bilderna från Residence mingel på ArkDes–utställningen

Publicerat 16 februari 2017
Annons