Spana in prisbelönta Folkforms utställning på ArkDes!

Residence visar årets bästa design i en utställning som arrangeras tillsammans med Arkdes och stylistduon Kråkvik & D’Orazio. En av utställarna är designerduon Folkform.

Annons

Designed to last är ett samarbete mellan Residence och ArkDes och är gestaltad av Norges ledande stylistduo Kråkvik & D’Orazio. Utställningen är det andra samarbetet mellan Residence och ArkDes och speglar några av designindustrins viktigaste frågor just nu – långsiktighet och hänsyn om miljön.

Design to last låter en rad formgivare själva berätta om sin syn på sin egen roll i dagens allt snabbare slit och släng-samhälle. En av dem som ställer ut är Anna Holmquist och Chandra Ahlsell – duon bakom Folkform som ritar produkter för bland andra Svenskt Tenn, Örsjö Belysning och Skultuna. Deras boksnurra Revolving bookcase fick pris för Årets lansering i Residence Stora Formpris 2016.

– Formgivningsprocessen måste få ta tid; det krävs eftertanke för att förstå ett material och dess egenskaper. För att skapa något innovativt som håller länge tycker vi dessutom det är viktigt att vara nära produktionen och hantverket. Sedan vi grundade Folkform 2005 har vi formgivit objekt i skärningspunkten mellan hantverk och industri och försökt lyfta fram platserna och hantverket bakom vår tillverkning. Så började arbetet även med Skyline, säger Anna och Chandra.

Annons

Läs också: Designduon Folkform presenterar nytolkning av den klassiska boksnurran

– I flera år jobbade vi nära en plåtbockningsverkstad utanför Stockholm, där vi tog fram den första serien. Den verkstaden är fortfarande underleverantör till Örsjö Belysning som nu producerar Skyline. Örsjö grundades 1948 och ligger i Småland i ett område som blivit ett välkänt kluster med många producenter. Samarbetet med producenten är mycket viktig för att garantera armaturens höga kvalité.

Designed to last håller öppet på ArkDes för allmänheten fram till 19 mars 2017.

 

Lampserie Skyline, taklampa i mässing, golvlampa i krom, bordlampa i koppar, av Folkform

för Örsjö. Färg på podiet: Jotun LADY Pure Color 10428 Masala, väggfärg: Jotun LADY Pure Color 2995 Dusty Red.

 

Läs också: Spana in Emma Olbers utställning på ArkDes

Publicerat 16 mars 2017
Annons