nozzle topp

Svensk vattensparande innovation skapar världsintresse

Utvald av Nationalmuseum

Annons

För snart tre år sedan lanserades Altered: Nozzle på Kickstarter, och på bara en månad hade man över 30 000 förbeställningar, samt 50 miljoner visningar på Facebook. Idén går ut på att man använder sig av vattenledningstrycket för att finfördela det vatten som kommer ur kranen genom att fästa ett litet munstycke. På så sätt effektiviserar man användandet av vatten; det delas upp i miljontals små droppar i hög hastighet, och på så sätt förbrukar man bara 2% av det normala.

– Om vi vill göra en så stor skillnad som möjligt, så fort som möjligt, måste målet vara att hitta extremt enkla och prisvärda sätt att uppgradera alla produkter som redan finns. Inte byta ut dem. Det är det vi gör med Altered: Nozzle, berättar Altereds VD Johan Nihlén i ett pressmeddelande.

Över hela världen har man visat intresse för den svenska innovationen, som sparar miljarder liter vatten, stora mängder energi och minskar på CO2-utsläppen. Några av världens största företag hörde av sig, och till slut beslöt man sig för att samarbeta med IKEA. Altered lät helt enkelt IKEA använda sig av samma patent, och de skapade plastversionen av munstycket, med namnet MISTELN.

Annons

Nyligen blev Altered: Nozzle dessutom utvald av Nationalmuseum att ingå i deras samling. Cilla Robach är docent och förste intendent med ansvar för samtida design:

– Design för hållbar utveckling är en av designvärldens stora utmaningar i dag och Altereds munstycke erbjuder ett för användaren enkelt sätt att radikalt reducera sin konsumtion av dricksvatten. Men en förutsättning för att vi ska vilja använda den är att den har en tilltalande design som smälter in i moderna kök. Produkten har verkshöjd både vad gäller design och funktion. Nationalmuseum är Sveriges ansvarsmuseum för att samla konsthantverk och design.

Förutom Altered: Nozzle erbjuder företaget också Altered: Soap Orange Terracotta, en tvål särskilt anpassad för den vattensparande teknologin. Det är en dryg och miljövänlig skumtvå som enbart innehåller naturliga ingredienser.

altered tvål
 
nozzle badkar
David Cohen  
Annons
nozzle kran kök
Huyen  
hotell nozzle
 
Annons

Läs mer:

Ikebana: meditera med blommor

Idéprojektet Nestinbox tilldelas utvecklingsstöd

7 tips: så renoverar du hållbart hemma

Publicerat 26 februari 2019
Annons