Trärent: Hennes unika skedar gör succé i krogvärlden

Marie Eklunds handtäljda träskedar finns numera på prisbelönta krogar runtom i Sverige – men för tre år sedan hade hon aldrig satt sin fot i en slöjdsal. Residence fick en pratstund med 42-åringen, vars unika kollektioner just nu gör succé i designvärlden.

Annons
marie5
 

För drygt tre år sedan tröttnade Marie Eklund på livet som musiker i stan och bestämde sig för att testa något nytt. Efter ett läsår i träslöjd vid Sätergläntan i Dalarna, köpte hon ett torp ute i närkingska skogen – där hon bosatte sig för att på heltid ägna sig åt sin nyupptäckta passion: Att tälja.

–Jag tyckte det var så kul så att jag stängde in mig i en slöjdsal under ett helt år. Det blev just skedar eftersom jag tyckte att det fanns ett tomrum att fylla på området. Jag ville varken göra flådiga skedar eller de traditionella varianterna som ser likadana ut – utan skapa ett nytt formspråk – skedar som passar till dukningar, berättar hon.

Annons

Sedan dess har det gått fort. I dag finns Maries skedar på prisbelönta restauranger som Fäviken Magasinet i Jämtland, Oaxen i Stockholm och snart även på Daniel Berlins krog Reservation i Skåne.

I september ställde hon ut på designmässan Formex trendrestaurang och nyligen blev hon tilldelad Wadköpingsstipendiet för sitt unika hantverk och formspråk.

– Erkännandet har lett till flera nya öppningar trots att jag inte marknadsfört mig mer än att lägga ut bilder på Instagram.  Det är superkul att jobba med krogar eftersom de tar vidare hantverket på tallriken och bygger upp fantastiska kreationer.

Har träslöjd fått ett uppsving? 

– Inte slöjden i sig men trä har varit väldigt hett de senaste två åren, speciellt nu när vi går mot en mer hållbar design och jag tror inte att det kommer att avta.

Hur har du utvecklats i ditt yrke?

– Det är en ständig lärandeprocess och jag har lärt mig enormt mycket om trä och material under den här resan, men efter att ha täljt hundratals skedar börjar jag känna att jag kan det här.

Annons

Vilka former gillar du mest?

– Jag jobbar väldigt mycket efter träets form, skedarna får oftast den formen som finns i träet från början och därför blir alla skedar olika, som egna individer.

Var kan man köpa dina skedar?

– Man kan köpa dem via mig på Marie Eklund Handicraft men de finns även på butiken Manos på Renstiernas gata på Södermalm i Stockholm.

Maries inspirerande Instagram-konto hittar du här.

Läs även: Trendspaning: 20 trärena inredningsdetaljer

13651965_276774962692765_99572269_n
 

Läs även: Han vill bygga Stockholms högsta skyskrapa – i trä 

13534514_305025063167490_1603472766_n
 

Läs även: 3 enkla steg – så lyckas du med laseringen av trägolvet

Annons
marie3
 

Läs även: Stylisten Elin Kickén går loss med vitt och trä

14063506_569209669930600_241034362_n
 

Läs även: 7 nyheter att hålla koll på från Formex

marie5
 

Läs även: Stylisten: Trender vi kommer att se mer av i höst 

Annons
Annons