trendspaning milano designvecka

7 trender från designveckan i Milano – vi listar!

Efter två års pandemi har Milano återuppstådd i full skala. En mindre lågmäldare version gick av stapeln i september. Här listar vi trenderna från designveckan i Milano!

Annons
Nya rekord – Svensk design gör succé på auktion
Nya rekord – Svensk design gör succé på auktion
1:08

Årets Salone kan ingen anklaga för att var lågmäld! Och hur underbart var inte det. Kreativiteten var på topp, och det kändes som om besökarantalet också var det. Man skulle kunna säga att designscenen inte har några gränser, det är högljutt, färgstarkt, lågmält och sakralt på samma gång. Efter 100 000 steg och många häftiga installationer har vi vaskat fram 7 klockrena trender från vårens Salonedelmobile 2022.

Design- och inredningstrender från Salonedelmobile 2022

1. Retro är alltid rätt

Det är underbart att se hur gamla klassiker, både bortglömda och alltid älskade utvecklas eller tas i produktion igen. Det är också härligt hur trender kommer igen och igen och igen. Årets mässa bjöd på både och. Börja med affischen, 100 procent 70 tals typografi! Danska Louis Poulsen inredde ett gammalt vackert café i ljusrosa, med matchande bakelser. En fin hyllning till PH lampan.

Annons
Louis Poulsen lampa
Louis Poulsens klassiska PH lampa, designad av Poul Henningsens i ny romantiskt rosa ton.  
Enosoft, designad av Antonio Citterio
Cassina hade många fina nyheter, en helt ny soffa, Enosoft, designad av Antonio Citterio, både en flirt med 60-talet och en hyllning till företagets historia.  
Annons
lampa finska vaarnii
Finska Vaarnii har återtagit Hans-Agne Jakobssons Pendant i produktion. Den kommer i tre olika storlekar, lövtunt faner som åldras med skönhet. Hela Vaarnii’s utställning var som att resa tillbaka i tiden i furuns tecken.  
Lee Brooms fantastiska lampa Chant
Lee Brooms fantastiska lampa Chant, är enligt designern själv, en klockren inspiration av 70-talets former och tillverkningsmetoder.  
Annons

2. I gränslandet

Gränslandet mellan mode och inredning suddas ut en bit till. Louis Vuitton slog på stort med en gigantisk utställning, Obejcts Nomads där man visade fantasifull och färgstark inredning av 14 olika designer eller designteam. Möbeldesign med inslag av modeaccessoarer och former. Dior var också med i matchen med en stol som visades under pompa och ståt. Designer är ingen mindre än legenden Philippe Starck. För att citera designern själv: Vissa letar hela livet efter den perfekta lilla svarta klänningen, jag har alltid drömt om den perfekta lilla stolen.

Dolls by Raw Edges, från Obcets Nomads utställninen
Dolls by Raw Edges, från Obcets Nomads utställninen, en stol vars ben helt klart för tankarna till en hög klack.  
Swing Chair av Patricia Urquiola
Swing Chair av Patricia Urquiola, även den från Louis Vuitton Obects Nomads har upphängningsanordningen i form avett skärp. Självklart för ett modehus.  
Swing Chair av Patricia Urquiola
Stolen Belt Bar Stool av Atelier Oï – namnet befäster faktumet att gränser suddas ut.  
Dior stol miss dior
Diors stol har fått det passande namnet Miss Dior, skulle likväl kunna vara en klänning eller en parfym.  
Annons

3. Årets tema är ljus

Rätt belysning är bland det viktigaste i ett hem, speciellt för oss på nordligare breddgrader. Det är med glädje man ser kreativiteten och nytänkandet när det gäller belysning. En lampa är så mycket mer än en ljuskälla, Det är en skulptur, en energi och värmegivare. Sabine Marcelis, aktuell med ny serie för Ikea formulerar det så fint: ”Ljus är emotionellt, som skulpturer som ändrar ett helt rum, att inreda med ljus hemma, att skapa dagsljus inomhus är avgörande”.

Annons
Snohetta lampa pendellampan
Lodes hade allt inom belysning trodde de… Norska arkitektbyrån Snøhetta såg bristen, den klassiska runda pendellampan.  
ikea varmblixt
Ikea Varmblixt i design av Sabine Marcelis är som gjord för kreativa lösningar.  
Lee Broom Divine inspiration
Lee Broom hade nog den häftigast utställningen på hela Salone, Divine inspiration. Han har hämtat sin inspiration från kyrkor och andra heliga platser. Detta gör hans ljuskällor till en nästan andlig upplevelse. Pantheum tar dig direkt till Rom.  
Annons

4. Organiska former

Inga kanter, inga räta linjer. Låt former flöda och kanske även energier med det. Det är som om att naturen flyttar in i inredningsobjekten, som kan vara funktionella eller bara dekorativa. Känslan av att gå tillbaka till våra rötter med fötterna stadigt i historien.

bänken Vride av Anna Maria Øfstedal Eng
På utställningen Matter såg vi bänken Vride av Anna Maria Øfstedal Eng, som med sin vridna form utmanar oss med hur en bänk ska se ut. Hon har inspirerats av krokiga kvistar och trädets rötter.  
Serpentine Moooi
Front design fortsätter sitt samarbete för Moooi, nu med lampan Serpentine i papper. En lek med papper som veks ledde till formen. Serpentines kurvor har målats med svart outline och själva pappret är monterad på ekrar.  
Bulbo för Louis Vuitton
Brasilianska Campana brothers magnifika fåtölj Bulbo för Louis Vuitton, är det en blomma som vecklar ut sig?  
aguacate louis vuitton
Eller deras verk Aguacate (avokado på spanska) med snurrade läderband i starka färger som blir ett konstverk eller kanske en rumsavdelare? Textilkonst och hantverk på den högsta av nivåer.  
Annons

5. Glaset tar fortsatt plats

Detta material slutar aldrig att fascinera formgivare känns det som. Salone i Milano var fyllt med glas i alla dess former. Smycken, lampor, installationer och även rumsavdelare! Det är återbrukat, där gamla produkter får ny funktion. Men lika mycket helt nya former och möten.

Glas skiftar otroligt i sitt uttryck utifrån hur det kombineras. Det är en balansgång det där med glas, lika känslig som materialet i sin tunnaste form. Kan lätt blir lite för kitchigt, men när det är som bäst är det bland det vackraste som finns.

Annons
Rosanna Orlandi
Hos Rossana Orlandi syntes en lekfull krona ihopsatt av gamla, färgade parfymflaskor.  
bethan grays ballongliknande glaslampa
Bethan Grays ballongliknande glaslampa.  
Annons
Urquiola vasen för Cassina
Urquiola-vasen för Cassina, en munsblåst vas som omgärdas av band eller bälten som fästs på vasen när den fortfarande är varm.  
handblåsta vaser av tyske Martin Potsch
Mycket på utställningen Doppia Firma på Palazzo Litta var i hantverksgenren, som handblåsta vaser av tyske Martin Potsch  

6. Hyllning till hantverket

Böjt trä, vävda kuddar och filtar. Handsytt, skulpterat, numrerat och signerat. Hantverket lever, ibland är det lika mycket hantverk som konstverk. Som i Lee Broomes fall, där han själv bokstavligen har skapat vartenda exemplar.

Annons
Lee Broom
Lee Brooms Requiem, kommer i en limiterad upplaga om 15 ex av varje. Lee, som också har en bakgrund på Saint Martin´s, och som designer hos Vivienne Westwood, har lekt med gips som material som han mixar med sina lampor. Att han lyckas få gipsen att vecka sig som ett tyg är rent galet imponerande.  
Koyori
Det nystartade japanska varumärket Koyori, som leds med varsam hand av Jasper Morrison, bland formgivarna finns också bröderna Bouroullec och GamFratesi imponerar med en möbelkollektion av högsta hantverksklass.  
Annons
Lisa Hillands kudde Meadow
Lisa Hillands kudde Meadow av spillbitar av läder från Gemlas produktion. Lisa, som är utbildad på Saint Martin’s college i London, kan som vanligt inte låta bli att plocka in sitt kunnande i mode. Kudden blir ett bevis på design med inslag av mode!  

7. Textil med känsla

Ombonat men gärna luftigt och skirt. Kontraster som spelar så väl ihop. För den som vill ha textil som ljuddämpare går det at ramar in, eller varför inte en matta på väggen. Något av det härligaste är ändå de lätta luftiga textilerna, ombonande och diskreta på samma gång.

Kvadrat
Danska Kvadrat är aktuella med flera nya samarbeten. Ett med grafiska formgivaren och konstnären Alain Biltereyst som har gjort ett, naturligtvis, grafiskt mönster. Kvadrat har även många skira nya material.  
hermes plädar
Hermès satsar textilkollektion i stället för möbler i år. Bland annat fantastiska plädar och ett överkast i patchwork.  
Annons
svenska front design
Svenska Front design har gjort en ny textilkollektion Adra för Febrik, under Kvadrats paraply. Och inte minst är Front design aktuella med sitt samarbete med Moroso, äntligen kunde visas på mässan.  
Annons
Moooi tapet
Moooi visade tapeter som liknande äldre tiders tygtapeter, med reliefliknande struktur.  
Annons