etcetera topp

Det var år 1970 som formgivaren och möbelsnickaren Jan Ekselius introducerade fåtöljen Etcetera för världen. I dag synonym med 70-talets formgivning, och ett eftertraktat objekt på andrahandsmarknaden. Artilleriet och Jan Ekselius har nu ingått i ett samarbete där originalproduktionen återupptas av Göteborgsvarumärket, tillsammans med hantverkare med erfarenhet av fåtöljen hos J.O. Carlsson och Forsbergs i Småland.

etcetera sand fram

Etcetera chair, rek.pris 15 400 kronor.

Artilleriets förmåga att ta någonting existerande och förvandla det till någonting fantastiskt fortsätter att imponera. Med Etcetera förvaltar man ett genuint svenskt designarv genom att föra Jan Ekselius 70-talsikon in i det moderna 10-talet, och gör den således tillgänglig på nytt.

Examensarbete blir till ikon

När Jan Ekselius studerade vid Royal College of Art i London fick han en uppenbarelse efter att ha sett hur spännande elastiska material formade sig när dessa sträcktes över konvexa former. Hans egna prototyp blev till examensarbete, men bestod då av en svårjobbad elastisk väv. När Volvo utvecklade ett ställbart svankstöd av Pullmaflex hittade Jan rätt.

– Knappast hade jag kunnat föreställa mig att Etcetera skulle vara så efterfrågad efter snart 50 år, säger Jan Ekselius.

etcetera profil
etcetera lounge

Etcetera lounge chair, rek.pris 16 200 kronor.

Foto: Erik Lefvander

Styling: Lotta Agaton

Etcetera finns att köpa i Artilleriets butik på Magasinsgatan i Göteborg, samt på deras hemsida

Läs mer:

6 designklassiker att fynda second hand

Livrest släpper limiterade handgjorda bokstativ

Residence Stora Formpris 2018 – Årets möbel!

Gilla Residence på Facebook