fest och middag utomhus

10 enkla knep som lyxar till festmiddagen utomhus

Vi älskar att äta utomhus i sommar och gör gärna middagen lite extra festlig oberoende av tillfälle. Här är tio knep som ger lyxkänsla vid fest och middag utomhus!

Annons

Midsommar, födelsedag eller något annat festligt tillfälle värt att fira med familj och vänner? Att duka upp till middag utomhus i sommar är en favorit för många och det finns flera enkla sätt för att göra dukningen och stämningen runt bordet lite lyxigare och högtidligare.

Förgyll festmiddagen utomhus med våra tio (enkla!) tips:

1. Lägg fokus på tårtan

Festmiddag utomhus på sommaren med tårtfat
Foto: Cervera  

Sätt tårtan i centrum när du vill förvandla den vanliga middagen till en festmiddag! Ge den ett lyft med ett tårtfat och lägg lite extra krut på garneringen för att skapa en god och dekorativ höjdpunkt.

Annons

2. Mjuka upp med en duk

Uteplats med bord dukat för middag
Foto: Himla  

Ett utomhusbord kan lätt kännas lite kalt hur fint man än dukar upp. En bordsduk mjukar upp helhetsintrycket och ger festlig inomhuskänsla. Satsa gärna på en duk i ett tåligt naturmaterial som linne.

3. Pynta med blommor i maten

Pajform från Le Creuset fylld med blommor och bär
Foto: Cervera  

En av de allra största trenderna just nu är utan tvekan blommor – i allt! Från drinkar och desserter till isglassar och till och med i pastadegar. Piffa till såväl huvudrätt som dessert med ätbara blommor för omedelbar festkänsla!

Annons
Champagneglas dekorerade med blommor
Foto: Cervera  

4. Välj dekorativa brickor och underlägg

Brickor med bladmotiv från Cervera
Foto: Cervera  

Dukningen piffas snabbt och enkelt upp med några mönstrade brickor, underlägg eller uppläggningsfat. Så här under sommaren älskar vi motiv med inspiration av naturen, oberoende om det är gröna blad, fåglar eller blommor.

Annons

5. Duka upp med en champagnekylare

Champagnekylare till sommarens fester
Foto: Cervera  

Sommarens fester och middagar får en lyxig touch när man dukar upp med en champagnekylare på bordet. Förutom att den blir både en festlig och dekorativ detalj, så kan du även servera väl kylda drycker direkt till bords.

Tips! Dekorera isen i champagnekylaren med blommor för en lyxig, somrig känsla.

6. Pynta med ljusslingor på uteplatsen

Uteplats med matbord och ljusslingor
Foto: Pillivuyt  

Skapa en stämningsfull atmosfär utomhus genom att häng upp några ljusslingor och lyktor med levande ljus eller små ljusslingor i ovanför middagsbordet. Ljuspunkterna ger feststämning redan tidigt på kvällen och vrider upp mysfaktorn än mer när det väl börjar skymma.

Annons

7. Duka upp med en fin karaff

Stor kanna på dukat bord utomhus för fest på sommaren
Foto: Cervera  

Servera den färdigblandade drinken eller bålen i en snygg karaff alternativt tappkran. Det gör det enkelt för alla gäster att servera sig själva och så blir den dessutom en festlig detalj på bordet. Dekorera gärna med både is och färska örter, exempelvis mynta eller salvia, direkt i drycken.

8. Dekorera med enkla sommarblommor

Midsommar - festdukat bord på sommaren
Foto: Himla  

Du behöver inget pampigt blomsterarrangemang för att skapa festlig stämning på middagsbordet. Ängsblommor eller några enkla sommarblommor i en vas kan göra jobbet lika bra – om inte bättre! Sommaren är kort och då njuter vi gärna av de blommor som växer på ängen eller i backen intill huset.

Annons

9. Sätt guldkant på dukningen

Fin dukning i rosa med detaljer från Le Creuset
Foto: Cervera  

Lyxa till din dukning för att skapa feststämning i sommar. Duka upp både undertallrik, huvudrätts- och förrättstallrik på varandra för en exklusivare känsla. Låt gärna finporslinet komma till användning och sätt guldkant med detaljer som fina tygservetter, glas eller festliga bestick.

10. Duka upp lågt

Sommardukning för sommarmiddag utomhus
Foto: Granit  

Skapa myskänsla genom att välja ett lågt bord utomhus och låt gästerna sitta på stora sittkuddar och plädar runt bordet. Det ger en närhet till naturen och skapar en ny dynamik som känns avslappnad och hemtrevlig, men som fortfarande inger en festlig känsla.

Tips! Några lastpallar som placeras på och intill varandra kan enkelt skapa ett middagsbord utomhus. Trä över en bordsduk för att dölja eventuella skavanker eller flisor.

Läs mer:

Så lyckas du med sommardukningen

Artilleriets inspirerande dukning till kräftskivan

Så påverkas drycken av olika glas – 12 glas som lyfter festen

Publicerat 18 juni 2020
Annons