Det är omöjligt att förändra ett rums storlek, utan att slå ut väggar och lyfta tak. Men med hjälp av belysning, möbler och färgsättning kan vi påverka hur stort det känns.

Men vilka färger ger bäst effekt om du vill måla ditt rum större?

– Ljusa, svala kulörer, alltså blå, gröna och lila är sådana vi upplever längre bort än till exempel gula och röda, säger Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare på Alcro och Beckers.

färger som får ditt rum att se större ut

Läs även: 7 handfasta tips – så målar du ett rum större

Men det räcker inte med att måla allt ljus, förklarar Yvonne Karlsson. För att maximera effekten av de ljusa kulörerna är det viktigt med kontraster.

– Det kan vara möbler eller tavelramar eller prydnadssaker. Kontrasten mellan ljust och mörkt gör att det ljusa blir ljusare. Att bara måla ett rum vitt och sätta i vita saker gör inte nödvändigtvis att det känns luftigare, säger Yvonne Karlsson.

färger som får ditt rum att se större ut

Men för många olika färger ger ett rörigt intryck, menar Yvonne Karlsson.

– Blanda inte för många kulörer. Om du målar ditt rum i en ljus, gråblå kulör så bör du hålla kontrasterna i samma tonläge fast mörkare om du fortfarande vill att det ska kännas luftigt.

Den som vill bryta av kan göra det med svart eller mörkt grå eller bruna kulörer, som ögat uppfattar som neutrala, menar Yvonne Karlsson.

Tyckte du extra mycket om den fina startbilden? Ta del av det inspirerande hemma hos reportaget hos bloggaren Nadja Mini Helminen här.