12 trendiga plantor som alla kan ta hand om

Det är trevligt med växter hemma, men många av oss ger upp när vi inte lyckas hålla liv i dem. Här är 12 snygga plantor som vem som helst kan ta hand om.

Annons

Det är väldigt trevligt med växter i hemmet, men vissa av oss ger upp efter att ha insett hur lätt det är att ha ihjäl dem. Är du en av dem? Då är dessa 12 växter din räddning! De är nämligen otroligt svåra att ta död på.

1. Aloe vera

Via: blomsterlandet.se
Via: blomsterlandet.se  

Aloe vera vill gärna stå ganska torrt vilket betyder att du med fördel kan glömma bort att vattna den ett bra tag, annars kan den ruttna och dö. Vattna ett par gånger i månaden under vår, sommar och höst, och ge även lite växtnäring i samma veva. Under vintern vilar växten och då behöver den ännu mindre vatten och ingen näring. Då kan den förvaras ljust och svalt.

2. Svärmorstunga

Via: odla.nu
Via: odla.nu  

Den här växten vattnas igenom ordentligt och står sen tills jorden torkar ut innan den vattnas igen. Tillsätt lite näring varannan vecka från vår till höst, och vattna igen när jorden är helt torr. Det enda den är känslig för är för låg temperatur på vintern och för mycket vatten. Bladen börjar gulna om den inte mår bra.

Annons

3, 4, 5. Linspilea, Zebrablad och Sköldpaddstuva

Via: odla.nu
Sköldpaddstuva, via: odla.nu  
Linspilea, via: blomsterlandet.se
Linspilea, via: blomsterlandet.se  
Zebrablad, via: plantagen.se
Zebrablad, via: plantagen.se  

De är fina tillsammans och har samma krav på ljus och vatten. De trivs bra i skugga eller halvskugga. Den kan alltså med fördel placeras längre in i hemmet, och trivs bra med lätt och jämt fuktad jord, men det är inte katastrof om jorden torkar upp mellan vattningarna.

Annons

6. Fredskalla

Fredskalla, via: plantagen.se
Fredskalla, via: plantagen.se  

Vattna ordentligt med ljummet vatten och låt sedan jorden torka innan du vattnar igen. Den ska dock inte stå torrt utan se till att fylla på med vatten så fort jorden har torkat. Låt den stå ljust men lite skuggigt och ge den lite näring varannan vecka från vår till höst, och mer sällan under vintern.

7. Gullranka

Via: plantagen.se
Via: plantagen.se  

Du behöver inte vattna förrän jorden har torkat ut, och då vattnar du igenom ordentligt. Tillför gärna lite näring en gång i veckan mellan höst och vår. Den trivs väldigt bra i rumstemperatur året om, och eventuellt lite svalare på vintern. Mycket enkelt.

Annons

8. Monstera

Via: blomsterlandet.se
Via: blomsterlandet.se  

Även denna mår bra av att jorden torkar ut mellan vattningarna, och sedan vattnas ordentligt. Stick gärna ner luftrör i jorden. Denna är en favorit eftersom den kan bli väldigt gammal och stor, och den kan även få ätbara frukter. Trivs i de flesta ljusförhållanden: Skuggigt, halvskuggigt eller ljust, men inte i direkt sol, och inte under 18 grader.

9. Begonia

Via: blomsterframjandet.se
Via: blomsterframjandet.se  
Via: plantagen.se
Via: plantagen.se  

10. Zamiakalla

Du kan utan problem glömma bort zamiakallan ett bra tag, den lagrar nämligen vatten själv. Försök hålla jorden lätt fuktig, men det gör inget om den torkar ut i bland. Däremot kan gulnande blad nedtill vara ett tecken på att du har vattnat för mycket. Tillsätt gärna lite växtnäring ungefär varannan vecka. Kallas även för garderobsblomma.

Annons
Via: impecta.se
Via: impecta.se  

11. Pelargon

Pelargoner finns i en uppsjö av varianter. De gillar ljus och värme, men var försiktig med att låta dem stå blött. Använd en kruka med dräneringshål och låt jorden torka ut innan du vattnar igen. Under vintern ska de stå svalt och vattnas mycket sparsamt.

Via: blomsterframjandet.se
Via: blomsterframjandet.se  

12. Kalanchoe (våreld, höstglöd)

Källa: Odla.nu, blomsterframjandet.se

Annons
Publicerat 30 januari 2016
Annons