12 vanliga tvättmissar som förstör våra kläder

Annons

Det ligger en hel vetenskap bakom hur textiler bör tvättas och tas om hand. Här är 12 vanliga missar vi gör som förkortar livet på dina kläder avsevärt.

1. Vi tvättar för varmt
Vi tänker ofta att våra kläder blir renare ju varmare vatten vi tvättar dem i, men det är inte helt sant. Ofta rekommenderas att vi tvättar 30 grader, alternativt 40, om textilerna inte blivit särskilt fläckiga. Det gör att dina plagg håller betydligt längre, både i fibrer och i färg.

2. Vi tvättar för ofta
Av samma anledning som vi inte ska tvätta i för höga temperaturer ska vi heller inte tvätta för ofta. Att tvätta innebär att fibrerna i plaggen gnuggas, viks och slits i, vilket naturligtvis gör att de till slut går sönder. Enstaka fläckar kan lätt tvättas bort för hand, och dålig lukt kan ofta vädras bort.

3. Vi gnuggar för hårt på fläckar
Ofta försöker vi gnugga bort fläckar med lite tvättmedel eller fläckborttagningsmedel. Men det sliter bara extra mycket på tyget och kan till och med förvärra fläcken. Dutta i stället med en ren, vit trasa, och arbeta utifrån och in på fläcken. Ju tidigare du börjar desto bättre.

Annons

4. Vi använder för mycket tvättmedel
Mer tvättmedel gör inte automatiskt att kläderna blir renare. Däremot kan du får irriterad hud av medel som inte sköljs bort och fastnar i dina kläder, under kragar eller i veck. Testa i stället med hälften av rekommenderad dos och öka succesivt vid behov.

5. Vi drar inte igen dragkedjor
Stäng alltid dragkedjan på dina plagg så att den inte fastnar i och förstör andra kläder.

Läs även: 12 trendiga plantor alla kan ta hand om

6. Vi knäpper inte upp knapparna
Många tänker att skjortor och liknande ska knäppas för att hålla formen i tvättmaskinen, men risken är i stället att de slits av. Knäpp upp allt.

7. Vi är inte snälla mot mörka kläder
Många har säkert hört att man ska vända jeans ut-och-in för att bevara färgen bättre, men färre är medvetna om att det gäller för alla mörka plagg. Lägg dem inte heller i torktumlaren när du är klar, utan lufttorka den om du vill behålla färgen så länge som möjligt eftersom värmen sliter mycket på färgen.

Annons

8. Vi använder sköljmedel till handdukar
Sköljmedel gör att små plastpartiklar binder fukt i plaggen för att de ska kännas mjuka, men det gör också att handduken absorberar fukt sämre. Om din handduk luktar illa är det bättre att tvätta den i hög värme och ta ur den direkt efter avslutat program.

9. Vi använder sköljmedel till träningskläder
Tränings- och funktionskläder i olika elastiska material mår inte bra av att tvättas med sköljmedel. Då tappar de förmågan att leda bort fukten ur kläderna, vilket ofta hela anledningen till att köpa dem.

10. Vi proppar tvättmaskinen för full
Visst, det kan kännas jobbigt att behöva ta ännu ett varv till tvättstugan, men om du stoppar maskinen helt full kommer du förmodligen behöva tvätta om allting eftersom maskinen inte kan göra sitt jobb när den är överfull.

11. Vi packar torktumlaren för hårt
Inte heller torktumlaren bör packas för hårt om du vill att kläderna ska torka. Här riskerar du också att de blir alldeles skrynkliga om du inte lämnar lite utrymme kvar i trumman.

12. Vi glömmer att tvätta tvättmaskinen
Jo, det stämmer: Du bör även se till att själva maskinen som ska göra dina kläder rena också är ren. Allt från fibrer till olika medel och hudceller samlar i maskinen, som mår bra av en sköljning med bara tvättmedel då och då.


Källa: Huffington post, CNN

Publicerat 08 februari 2016
Annons