13 tips för att leva mer minimalistiskt

Minimalismen har fått ett stort uppsving det senaste året, och många rensar ut onödiga prylar och ovanor för att få mer tid och energi för saker som ger glädje. Vill du införa en aning mer minimalism i ditt liv? Här är 13 tips till dig.

Annons

Idag är det väldigt lätt att samla på sig fler saker än vad man behöver, och det gäller allt från kläder och skor till verktyg och tekniska prylar. Förutom att sakerna tar upp fysisk plats i våra hem, tar de även upp energi och tid då vi måste organisera och städa undan.

Det är här minimalismen kommer in, eftersom den hjälper oss att se och hantera alla saker på ett annorlunda sätt. Trenden har väl ett rejält uppsving den senaste tiden, mycket på grund av Netflix-dokumentären Minimalism: A Documentary About the Important Things och TED-talet med producenterna bakom dokumentären, Joshua Fields Millburn och Ryan Nicodemus.

Vad handlar då minimalism om och varför är den så populär just nu? Först och främst handlar den om att minska de materiella objekt vi äger till ett minimum för att kunna få mer fysiskt och mentalt utrymme, och göra plats för sakerna som spelar roll. Det handlar också om att bli av med ovanor som inte tillför något.

Annons

Fördelar sägs vara att vi ska få mer organiserade och städade hem, det ska spara tid och göra oss medvetna om vad vi konsumerar och därigenom skona miljön och spara pengar. Det ska även göra oss friare på det sättet att vi förenklar för oss själva när vi flyttar eller reser.

Hur går du då tillväga för att införa minimalism i ditt liv? Här är 13 tips från The Minimalists som hjälper dig att rensa ut onödiga prylar och vanor.

Planera
Innan du börjar kan det vara en bra idé att tänka efter varför du känner att du vill leva mer minimalistiskt. Vad kommer att kännas bättre, bli bättre? Genom att tänka igenom varför du vill rensa och införa minimalism i ditt liv kommer du att känna dig mer motiverad under resans gång.

Inventera och rensa
Den självklara punkten om du vill leva lite mer minimalistiskt. Målet med rensningen är att du ska göra dig av med det du inte behöver eller längre har glädje av. Ta ett rum i taget och gå igenom vad du inte har använt och vad du känner att du inte behöver. I köket kan du till exempel gå igenom vilka tillbehör som du inte har använt på ett år, och om det finns några kryddor du inte behöver. Samma sak gäller för garderob och kontoret – oftast har vi en hel del saker som vi inte har använt på ett bra tag som vi lika gärna kan bli av med. En bra start kan vara att rensa ut alla dubbletter – det vill säga allt du har dubbelt av hemma.

Annons

Lägg undan saker i köket
Köket är en typisk plats där vi ofta har tusentals saker framme utan att tänka på det. Försök att plocka undan det mesta, alternativt lägga ned sakerna i lådor. Förutom att du får ett lugnare kök får du dessutom ett perfekt tillfälle att se hur mycket du använder vissa saker, och om det är läge att slänga eller ge bort.

Ta ut tvn från sovrummet
Minimalister vill att vi ska multitaska mindre – som att låta bli att titta på tvn i sovrummet eller att sluta scrolla i telefonen när vi går ärenden på stan. Testa därför att ta ut tvn ur ditt sovrum och försök att låta bli att titta på tv eller surfa i mobilen när du är i sovrummet.

Använd teknik mer medvetet
Att leva minimalistiskt handlar inte bara om att göra oss av med saker som inte tillför något värde i våra liv, utan handlar även om att ifrågasätta vanor som inte tillför något. The Minimalists tipsar därför om att använda mobiltelefon och teknik mer medvetet – som verktyg snarare än snuttefilt. Istället för att ständigt surfa mellan Facebook, Instagram och Twitter kan du till exempel välja att använda din mobil med sunt förnuft. Ta bilder, förbättra dina nära relationer genom att höra av dig via sociala medier, sms eller samtal, eller leta upp bra promenadstråk i Google maps.

Annons

Rensa dator och mobil en gång i månaden
Ha som vana att organisera din mobil och dator en gång i månaden, för att hålla din digitala värld mer städad. Organisera mapparna på datorn, ta bort alla onödiga bilder på mobilen och spara allt du vill spara i Dropbox eller andra molntjänster.

Rensa i ditt flöde

Avfölj alla konton på sociala medier som inte ger dig något eller som gör dig irriterad. Försök att inte ta det personligt om någon avföljer dig – det är omöjligt att vara alla till lags hela tiden, speciellt på sociala medier.

Stressa ned
Att vara upptagen har blivit den nya normen menar The Minimalists, som helst skulle vilja se att ordet upptagen blir ett skällsord. Eftersom minimalism handlar om att lägga mindre tid och energi på saker som inte har någon glädje för oss, kan det därför vara bra att stanna upp ibland, ta det lugnt och försöka stressa ned och fokusera på det som du tycker är viktigt istället.

Annons

Undvik reor
Många minimalister undviker rea och köper hellre ett par dyra jeans än ett par som reas ut. Anledningen till det är att du hinner tänka igenom köpet mer om du köper paret för fullpris, och verkligen tänka igenom om jeansen kommer att tillföra dig något. Reaparet uppmanar till köp nu, nu, nu, och tvingar dig automatiskt att ta ett snabbt beslut som kanske hade gjort dig besviken i längden.

Köp upplevelser i present
Att få uppleva något med en person du är nära gör att ni kommer varandra närmare, så varför inte testa att ge bort upplevelser i födelsedagspresent eller julklapp vid nästa tillfälle istället för materiella saker? Här finns det såklart massor av olika alternativ – du kan till exempel ge bort en konsert, teaterbiljetter, en semester eller en hemlagad trerättersmiddag, en utekväll eller en massage. 

Gör ett eget Project 33
Projekt 333 uppmuntrar oss att välja 33 klädesplagg och spendera en period där du endast använder de plaggen. Genom att göra det kommer du märka hur lite du behöver bära i klädväg och att du dessutom sparar massor av tid när du inte har lika mycket att välja bland.

Annons

Utmana dina vänner
Att rensa själv är oftast jobbigt och tråkigt. Kanske har du någon kompis eller familjemedlem som också vill ta till sig minimalismen? Prata ihop er, gå samman och planera hur ni ska göra för att få bort alla onödiga prylar i ert liv. Hör av er med jämna mellanrum för att se hur det går, och peppa varandra.

Fortsätt
Försök att inventera och rensa regelbundet, och var medveten när du gör nya inköp. Tänk alltid efter varför du köper något – och om det tillför något av värde i ditt liv. 

Källa: The minimalists.com 

Artikeln publicerades först på Femina.

Läs också:

Möbeldesignern: Så inreder du hållbart – 5 tips

Publicerat 20 december 2017
Annons