14 saker du ska rensa ut under vårstädningen

Våren närmar sig äntligen efter den långa mörka vintern och många tar nu tag i den årliga vårstädningen. Här är 14 saker du ska göra dig av med för ett härligare hem.

Annons

När dagarna blir längre och lägenheten fylls med ljus är det många som vill göra det fint och städa från grunden. Att få en nystart är skönt, men kräver också att man slänger bort de där prylarna som lyckas undvika rensning år efter år.

Gör dig av med onödiga prylar som ligger framme och skräpar, men glöm inte alla prylar som tar plats i skåpen. Dem kan du gott göra dig av med, då får du både mer förvaringsplats och ett snyggare, mer minimalistiskt och enhetligt hem.

När du rensar ut saker ur hemmet är det viktigt att inte glömma miljön. Se till att skänka när det är möjligt och återvinn alla produkter på rätt sätt.

Här är 14 saker du måste göra dig av med i vår: 

1. Krukor och vaser du inte använder

Skänk bort krukorna och vaserna som alltid står och tar plats i skåpet och som du endast använder i nödfall för att de inte längre är din stil eller passar in i hemmet.

2. Döda växter

Livet är för kort för slokande döda plantor som du, hur du än försöker, inte kommer att få liv i. Kompostera och unna dig i stället en ny härlig planta inför den stundande vårvärmen.

Annons

3. Gamla handdukar, lakan och kuddar

Slitna, fläckiga och trista textilier som bara tar upp förvaringsplats ska du göra dig av med direkt. Sortera rätt eller skänk bort om det rör sig om prydnadskuddar som inte längre faller dig i smaken.

Läs också: 5 enkla sätt att väcka liv i ledsna krukväxter

4. Pennor

Pennor som inte fungerar, pennor som saknar kork, korkar som saknar penna… Släng!

5. Gamla lådor och manualer

Släng de gamla lådorna som du fortfarande har kvar, trots att produkten som kom i den redan länge varit i användning. Manualer som finns på nätet är även onödiga att spara.

6. Kablar, sladdar och gammal elektronik

Gör dig av med kablar, sladdar, gamla telefoner från tidiga 2000-talet och andra elektroniska produkter som du inte behöver, använder eller vet hur de ska användas. Se bara till att återvinna elektroniken rätt.

7. Enstaka klädgalgar

Enstaka rangliga galgar som du fått från en butik eller från tvätteriet är varken snygga eller praktiska. Investera hellre i matchande galgar, det är detaljerna som räknas.

Annons

8. Kalendrar, telefonböcker och visitkort

Digitalisera alla viktiga kontaktuppgifter och släng pappersversionerna som ligger och skräpar i lådorna.

9. Onödiga pappershögar

Kvitton, betalda räkningar, broschyrer som du har tänkt kolla i de senaste halvåret, kataloger från i höstas och take away-menyerna du aldrig beställer ifrån. Släng i papperssorteringen och se till att de relevanta pappren du sparar sorteras snyggt på rätt plats.

Läs också: Så skapar du struktur hemma – 7 smarta inredningsknep

10. Slitna skor och kläder

Hål, fläckar, passform som inte längre sitter snyggt, för litet eller för stort, skor som skaver, kläder du inte vill bära, plagg du fått i julklapp som aldrig använts… Återvinn eller skänk, beroende på skicket.

11. Kort och presentpapper

Opersonliga kort du fått och gammalt presentpapper som du inte tänker använda igen går raka vägen till papperssorteringen.

12. Produkter som passerat bäst-före-datum

Det här gäller både i köket och i badrummet. Släng gamla kryddor, smink, nagellack, parfym samt prover som du aldrig använt – de tar plats och är inte särskilt trevliga att använda längre.

Annons

13. Rensa köksskåpet

Udda kaffekoppar, glas, bestick och tallrikar som du aldrig använder och som inte matchar de set du har tar plats och skapar stress. Skänk dem i stället till någon som behöver dem eller för till sopsorteringen.

14. Pappersförvaring

De pärmar, ställ och lådor som du införskaffat i hopp om att få mer ordning på dina saker, men som snarare fungerar som en avstjälpningsplats för de saker du inte använder eller står helt oanvända och tar plats. Sortera och få till ett fungerande system eller gör dig av med dem och förvara i stängda lådor i stället.

Publicerat 15 mars 2016
Annons