7 smarta tips: Så förnyar du hemmet utan renovering

Ibland krävs det inga drastiska åtgärder för att få hemmet att kännas som nytt. Vi har samlat de bästa tipsen som inte kräver renovering.

Annons

Att förnya bostaden behöver inte betyda renovering. Med några enkla medel kan du fräscha upp hemmet och få det att kännas som nytt – allt för en billig peng.

1. Förnya köksluckorna

Är ditt kök funktionellt, men en aning omodernt till utseendet? I dessa fall är renovering totalt onödigt. Lägg istället energin på att uppdatera köksluckorna med hjälp av målarfärg och nya knoppar. Det kommer göra stor skillnad.

Läs också: Få hemmet att se lyxigare ut – 9 knep som verkligen fungerar

2. Måla om möblerna

Ge din budgetmöbel, loppisfynd eller den gamla, slitna byrån nytt liv med lite målarfärg. Att måla om möbler är ett enkelt och billigt knep att förnya atmosfären där hemma. Vill du gå steget längre är ett stiligt tips att måla in möbeln i väggfärgen. Eller varför inte sätta färg på fönsterkarmarna eller en trist standarddörr?

Läs också: 4 snygga och smart inredda compact living-lägenheter att inspireras av

Annons

3. Uppdatera textilerna

Nyrenoverade ytskikt i all ära, men även simpla inredningsdetaljer kan göra stor skillnad. Med hjälp av några nya kuddfodral, ett spännande duschdraperi, gardinlängder eller fräscha sängkläder kan du uppdatera ett helt rum. Och det behöver inte bli särskilt dyrt – budgetkedjorna har många snygga alternativ.

hmhome-bedset
Foto: H&M Home  

4. Betsa eller byt ut bänkskivan

Har du en bänkskiva i trä kan du enkelt betsa om den till en annan kulör. Är din bänkskiva alldeles för sliten är ett alternativ att byta ut den helt, det finns varianter för alla plånböcker. En skiva i massivt trä eller sten håller längre än en i laminat, men kostar också mer.

Läs också: Veckans 3 snyggaste och mest klickade lägenheter på Hemnet

Annons

5. Modernisera kaklet

Att kakla om ett kök eller badrum kan bli en dyr och tidskrävande historia, särskilt om det bara är det estetiska du vill åt. Men visste du att det går alldeles utmärkt att måla om ditt befintliga kakel? Idag finns det riktigt bra färgsorter på marknaden.

Läs också: 7 smarta tips: Så homestylar du din bostad inför visningen

6. Tapetsera med non woven

Det må låta krångligt, men faktum är att det idag är superenkelt att lägga en ny tapet – i alla fall om man använder sig av den så kallade non woven-tapeten.

Non woven skiljer sig från vanliga papperstapeter på så vis att den är smidig att sätta upp och du slipper tapetbord, förlimning, svälltid och svårmaskerade skarvar. Och eftersom non woven-varianten har hög opacitet behöver du oftast inte ens ta bort den gamla tapeten eller grundmåla. Perfekt om du är ute efter en snabb förändring.

Läs också: Experten: 7 smarta sätt att inreda hallen

tapet
Foto: Boråstapeter  

7. Byt ut knoppar och handtag

Oavsett om det gäller garderober, dörrar, luckor eller byrålådor kan nya knoppar och handtag vara allt som behövs för att få ett helt rum att kännas som nytt.

knopp
Foto: Christian Olsson/ClearcutFactory för Husman Hagberg Styling: Siri Netzell Gärde/Mainstreet Stockholm  
Annons