8 inspirerande idéer till växthuset och orangeriet

Har du ett växthus i trädgården eller planerar du att låta bygga ett orangeri? Här listar vi åtta inspirerande idéer till hur du kan inreda ditt eget orangeri eller växthus så snyggt och trivsamt som möjligt.

Annons

Oavsett om du har ett stort eller litet växthus, en orangeriliknande veranda eller planerar att låta bygga en liten oas för odling och umgänge så gäller det att inreda rätt för att få ut det du vill av ytan. Det behövs inte mycket utrymme för att få in både matplats, odling och detaljer som ger ett lyft – det gäller bara att det är genomtänkt.

Om du är i behov av inspiration till växthuset eller orangeriet har du hittat rätt – här följer åtta idéer för att få till en så härlig oas som möjligt.

1. Skapa en sällskapsyta

Växthuset behöver inte enbart vara till för odling, här kan man även umgås och njuta av frukost, lunch och middag långt in på hösten.

Annons

Skapa en flexibel sällskapsyta med hopvikbara möbler eller mindre stolar och bord. Få in kulör och en mjukare sittplats genom att flytta ut en nätt, liten soffa i växthuset.

2. Rama in matplatsen

Rama in matplatsen i växthuset eller orangeriet med gröna växter.
Foto: Klas Sjöberg/Sweden Green House  

Låt matplatsen bli hjärtat i växthuset genom att rama in den med grönska. Placera matplatsen i mitten och låt klätterväxter, träd och krukväxter samsas om utrymmet runtomkring.

För att låta en röd tråd gå igenom hela växthuset kan du med fördel duka upp med inslag av naturen – antingen i maten eller som dekoration.

Annons

3. Skapa kontraster med träd

Skapa kontraster i växthuset genom att blanda träd, plantor och krukväxter.
Foto: Helena Kaasik/Sweden Green House  

Ett enkelt sätt att skapa kontraster i växthuset är genom att ha olika sorters växter i varierande storlek. Blanda klätterväxter, mindre krukväxter och plantor i odlingslådor med större träd.

Tänk även på nivåerna och placera gärna en del växter på hyllor eller en pall för att få grönska från golv till tak.

4. Satsa på detaljerna

Man skulle kunna tro att grönska räcker, men för att ge växthuset eller orangeriet det lyft som det förtjänar krävs genomtänka detaljer.

Annons

Skapa en yta att trivas på genom att lägga lite krut på detaljerna. Tavlor, posters, mindre vaser, lampor och snygga förvaringslösningar bidrar till känslan av en härlig oas.

5. Inred som inne

Inred som inomhus i växthuset och orangeriet
Foto: Helena Kaasik/Sweden Green House  

Inspireras av hemmet i växthuset. Inred med en tålig och lättskött matta för att ge ett mjukare intryck och för att skapa en separat sällskapsdel. Skärma av eller dekorera gärna även med gardiner, exempelvis i skir tyll.

Fullända din hörna genom att addera textilier och färg i form av kuddar och plädar och matcha sittmöblerna med ett snyggt soffbord – precis som i vardagsrummet.

Annons

6. Ta in ett överraskande element

Foto: House Doctor  

Bryt av den klassiska växthusinredningen med ett oväntat element som exempelvis en skön dagbädd. Här kan du välja helt enligt smak, tycke och optimal funktion för just dig och din oas.

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

7. Inspireras av Medelhavet

Växthus och orangerier är optimala för växter som kräver lite mer värme än vad den svenska sommaren kan erbjuda. Inspireras av Medelhavsländerna i såväl växter som inredning för att skapa en elegant oas som lika väl skulle kunna vara i Italien.

Annons

Låt nyanser av gult och orange göra det gröna sällskap genom att ta in citrusväxter och olivträd i växthuset. Välj textilier, möbler och porslin i samma stil om du vill låta temat genomsyra hela utrymmet – eller satsa på några mindre detaljer för en liten touch.

8. Glöm inte utsidan

Glöm inte bort utsidan av växthuset! All grönska behöver inte vara inomhus om du har plats på tomten.

Dekorera med såväl grönska som trädgårdsmöbler och detaljer längs med husväggarna, i rabatter och i omgivningen runt växthuset för att skapa en inbjudande och prunkande trädgård.

Artikeln publicerades först på Femina.

Läs mer:

Sommarhem vi älskar: Daniel Östmans magiska orangeri – inne i stan

Förläng utesäsongen – 6 orangerier att inspireras av

Kolla in den danske konstnärens magiska gömma på Jylland

 

Publicerat 08 juni 2018
Annons