Dags att måla om köksluckorna? Tänk på det här när du väljer kulör

Att måla om luckorna är ett smidigt sätt att piffa upp köket på. Beroende på vad du vill få ut av ditt kök finns det vissa saker du bör ha i åtanke när du väljer färg.

Annons

Du behöver inte renovera för att ge ditt kök ett lyft. Ommålade luckor är ett snabbt och billigt sätt att fräscha upp matplatsen på – och du kan enkelt göra jobbet själv.

Läs mer: 6 sätt att fixa badrummet – utan att renovera

Precis som när det kommer till väggfärgen finns det mycket att tänka på när man ska välja kulör och nyans till luckorna.

4 tips: Så väljer du rätt färg till köksluckorna

1. Ljust eller mörkt

Färg och nyans handlar mycket om tycke och smak, vissa föredrar ljusa färger medan andra gillar mörkt. Ha dock i åtanke vad du vill förmedla av ditt kök. Medan mörka färger skapar ett djup i rummet får ljusa färger rummet att kännas luftigare.

01.upplandsgatan-hemnet
Foto: Östling Styling: Strenghielm Nord för Historiska Hem  

2. Ha väderstrecken i åtanke

Rummets väderstreck har betydelse för hur olika kulörer uppfattas. I ett rum som vetter mot norr tenderar färger att kännas kallare och i ett rum med söderläge kan kulörer dra åt det varmare hållet.

Annons

Läs mer: Så lyckas du med köksrenoveringen – tv-snickarens 7 bästa tips

3. Harmoni eller kontrast

Vilken färg du har på väggarna i köket påverkar helhetsintrycket mer än du tror. Önskar du få ett harmoniskt intryck? Välj en luckfärg som går ton i ton med väggarna.

Mer kontrast skapar du med en avvikande kulör eller nyans. Våga testa. I värsta fall är det bara att måla om igen.

03. Hvitfeldtsgatan
Foto: Cim Ek Styling: Team Sarah Widman för Alvhem Mäkleri  

4. Storleken spelar roll

Små kök kan upplevas som större med ljusa färger, men kan du inte riktigt släppa tanken på mörka luckor är ett tips att blanda upp med ljusare köksinredning. På så vis får du dina mörka färger utan att rummet blir att kännas trångt.

Källa: Alcro Trend

Läs mer: Tv-snickaren tipsar: 5 smarta budgetknep för köket som inte kräver renovering

Publicerat 21 juli 2016
Annons