Sandra Britz, florist på Bell & Bonn lär oss hur du själv kan skapa en vacker dörrkrans.

DIy dörrkrans: Ett vackert välkomnande på dörren

Vill du veta hur du kan få in lite mer växtlighet i rum med dåligt ljusinsläpp? Vill du lära dig att tillverka en snygg dörrkrans, fönsterkrans eller väggkrans? Då är vår DIY-guide något för dig!

Annons
DIY: Så binder du en vacker krans till dörren
DIY: Så binder du en vacker krans till dörren
2:19

Vi träffar Sandra Britz, florist på Bell & Bonn i Stockholm för att be henne lära oss hur man själv kan tillverka en vacker krans att hänga på dörren eller i hemmet.

»Nu ska vi göra en krans. Den kan man ha antingen på sin ytterdörr. Den är också snygg som inredning på väggen. Kanske i ett badrum där det kan vara svårt att få in organiska material, eftersom att de flesta blommor dör där inne, om man inte har något fönster som kan ge ljus till växterna«, säger Sandra.

Du behöver:

  1. Sekatör
  2. Myrtentråd
  3. Stålstomme i valfri storlek
  4. Blommor som går bra att torka

Steg 1: Stommen i stål

Som grund till kransen använder Sandra en stålstomme som är stabil.
Som grund till kransen använder Sandra en stålstomme som är stabil.  

»Man börjar med en sådan här stålstomme, som man kan köpa i hobbybutiker, hos florister eller lite överallt. Annars så kan man ju använda ståltråd, men då får man linda den ganska många varv så den blir stabil och lätt att jobba med.«

Annons

»Jag ska göra en krans i dag av ett material som heter limoneum. Det torkar väldigt snyggt. Det är viktigt att man använder ett material som man vet torkar snyggt, så att det inte blir brunt eller fnöser av för mycket.«

Steg 2: Klipp ned materialet

»Jag börjar med att dra ned och klippa av, så det blir kortare stjälkar. Jag drar ned så mycket som möjligt av materialet.«

Klipp ned stjälkarna så de blir korta och lättare att jobba med.
Klipp ned stjälkarna så de blir korta och lättare att jobba med.  

»Jag tycker även att de här [växterna] är trevliga, även fast det inte är några blommor på. Jag bryter ned materialet och sedan så klipper jag ned så vi har kortare stjälkar. Jag kommer ju behöva mer än det där, men vi börjar så.«

Steg 3: Börja linda din krans

»Jag börjar med att linda min myrtentråd några varv, bara för att fästa den, så att den sitter kvar. Sedan börjar jag. Det är alltid bra att börja själva kransen med lite längre [material] och lite överhäng. Det är för att jag lättare sedan ska kunna gå runt hela vägen, då kan man lyfta materialet snyggare. Det blir helt enkelt snyggare avslut. Så börja alltid med det långa och linda runt.«

Sandra börjar med att linda myrtentråden runt stålstommen.
Sandra börjar med att linda myrtentråden runt stålstommen.  

»Ett, två och tre varv, sedan låser den sig. Jag jobbar så att jag försöker hitta där jag tycker att de [växterna] har ett fint häng och liksom anpassar efter hur jag vill ha kransen. Den här kransen vill jag ska vara vild och gå lite utåt, men såklart även också täcka stommen. Då drar jag ihop materialen lite och trycker in stommen så.«

Annons

Steg 4: Fortsätt linda hela vägen runt

»Här lägger jag till materialet. Kanske drar upp det här [hängande] lite och så lindar jag runt. Jag försöker hela tiden se till så att stommen blir täckt av material, så jag lindar hela tiden runt den.«

Viktigt! Tänk på att kransens storlek och var du ska ha den

»Det här blir en krans som har en baksida. Har man en krans som exempelvis ska hänga i ett fönster, då jobbar man åt båda hållen. Men jag tänker att den här ska hänga mot en vägg.«

»Jag fortsätter att lägga till [material]. Jag jobbar lite nedåt. Den här stommen är en 30-stomme, det vill säga den är 30 centimeter i diameter. Själva kransen i sig, med allt det här som går ut, kommer ju att bli mycket större. Tänk till lite var du ska ha den, så att den verkligen får plats.«

Annons

Steg 5: Frisera och forma

»Nu börjar jag tänka att jag får lite mycket material här. Då kan jag bara klippa ned här, så att det inte blir för tjockt. Sedan vrider jag till och fäster. Det är viktigt att man gör det några varv, så att det verkligen sitter.«

»Nu fick jag en liten känsla av att det kan vara fint att få upp någonting här. Då tar jag en lite längre och ser till så att den formar sig. Det är nämligen så här den kommer att torka sedan. Och så fortsätter man hela vägen runt.«

Om du jobbar med färska blommor kan du styra och forma dem som du vill, så att de torkar snyggt.
Om du jobbar med färska blommor kan du styra och forma dem som du vill, så att de torkar snyggt.  

Viktigt! Tänk på vilket material du arbetar med och täck stommen

»Nu jobbar jag med ett färskt material, vilket innebär att det inte skräpar, då kan man passa på att lägga dem såsom man vill direkt. Och sedan så torkar den«, säger Sandra.

Annons

Hon fortsätter.

»Men det är viktigt att tänka på när man jobbar med ett färskt material, att den kommer krympa lite. Det här är ju fyllt med vätska, som sedan kommer att försvinna. Så att man ändå ser till att täcka upp med lite extra material, eftersom att den kommer att bli mindre. Inte mycket, men lite sedan när den har torkat.«

Steg 6: Fäst tråden

»Nu börjar vi komma till slutet på kransen. Då lyfter man på det här lite längre materialet som man började med och lägger dit det sista varvet. Lindar… fäster fast den tråden. Sedan så kan man rulla upp den, klippa av de sista stjälkarna så det ser snyggt ut, och sedan så “syr” man fast den kan man säga. Man lindar runt det sista.«

Steg 7: Njut av din färdiga krans!

»Sådär, då är den klar! Du kan fortfarande styra om den och forma den lite eftersom att materialet fortfarande är färskt. Man hittar ofta ett naturligt “upp” och “ner” på kransen. Färdig!«

Kransen är färdig! Den har oftast ett tydligt upp och ett tydligt ner så du vet hur du ska hänga den.
Kransen är färdig! Den har oftast ett tydligt upp och ett tydligt ner så du vet hur du ska hänga den.  

Vilka blommor kan vara snygga att göra en dörrkrans av?

»Det här kan man göra med exempelvis eucalyptus. Vissa torkar och blir lite silverfärgade och vissa blir lite mer gröna. Man kan testa sig fram. Hortensia är också fint om man ser till att använda rätt hortensia. Torka den som är lite hård när du slår på den, då vet du att den torkar fint. Man kan också använda olika sädesslag, såsom havre eller vete. Det är också jättefint att göra kransar av. Det är helt och hållet beroende på din egna smak.«

Hur ska man tänka när man vill göra sin egen dörrkrans?

»Det finns egentligen inga regler när det kommer till kransar, förutom att täcka in stommen så att den inte syns. Man kan göra kransen hela vägen runt och man kan också göra halvkrans. Det är vad man själv tycker känns snyggt.«

Vill du se mer av Sandras krationer? Spana då in Bell & Bonns instagramkonto.

Publicerat 29 juni 2021
Annons