Elin Unnes tips: fem bästa trädgårdsutflykterna i sommar

Författaren och journalisten Elin Unnes är också trädgårdsnörd. För Residence väljer hon sommarträdgårdar to die for.

Annons

Elin Unnes är rockskribenten som sadlade om till odlare. Hon har tidigare arbetat som chefredaktör på Vice och Rodeo, skrivit om populärkultur i stort och smått för både SvD och DN – men efter att hon skaffade en kolonilott föddes ett nytt intresse. Trädgårdsintresset blev till en besatthet, hon blev med hyllad blogg (The secret gardener) och har nu släppt tre böcker om odling och trädgård. I mars släppte hon I odödliga odlare sällskap – här är hennes trädgårdsfavoriter i sommar – för dig som gillar din trädgård lika vildvuxen som en stökig rocklåt!

Göteborgs botaniska trädgård är en av Elin Unnes trädgårdsfavoriter i sommar.
Trädgård med festivalkänsla i centrala Göteborg.  

Göteborgs botaniska trädgård

Göteborg

Jag gör ofta trädgårdsutflykter när jag är på festival: trädgårdar lindrar flera festivalrelaterade krämpor. Det var så jag hamnade i kålgården på Botan första gången – den här superimponerande trädgården ligger bara en gångbro bort från Way Out West.

Trädgård i Gunillaberg utanför Jönköping.
Gunillaberg utanför Jönköping är som balsam för själen menar Elin Unnes. Drivs av trädgårdsdansken Tage Andersen.  

Gunillaberg

Bottnaryd

På väg hem från Muskelrock är Gunillaberg som balsam för själen. Där finns en skog full med liljor, konstiga, organiska skulpturer, gulliga djur och vindlande skogsstigar som leder fram till övergivna lusthus där väggarna består av grumligt glas och möblerna är gjorda av flätade kvistar.

Annons

Holma skogsträdgård

Skåne

Jag minns inte längre vilken fest det var som tog mig till Skåne, men jag minns hur det kändes som om en gammal hippiedam räddade livet på mig genom att ge mig en kopp grönt te och en smörgås på mörkt, sött bröd och riktigt smör och skickade ut mig i Holma skogsträdgård – köksträdgårdarnas svar på filmen Mad Max.

Capellagården på Öland.
Capellagården på Öland.  

Capellagården

Öland

Om du av någon anledning befinner dig på Öland Roots så är en utflykt till Capellagården obligatorisk. Växthusen med tomater och fruktlunden där ankor sköter skadedjursbekämpning är imponerande, men det är den lilla giftträdgården som jag förlorar mig i, full med växter bakom galler, så farliga att man helst inte ens ska ta i dem.

Potatisbacken i Ammarnäs

Annons

Sorsele

Det här är ingen romantisk festivalutflykt, utan ett tips för hardcoreodlaren med grönsaksintresse. Potatisbacken är en moränkulle från istiden som brukas enligt anarkistiska principer: på våren harvas den kollektivt, sen sätter alla sin egen potatis. Så har den brukats och skördats sen 1800-talet, vilket enligt all känd vetenskap borde vara en biologisk omöjlighet.

Läs mer:

Spana in fotografen Charlie Drevstams hemliga äppelträdgård

Imke Janoschek: När jag besökte trädgårdsidolens hus

Kika in i Victoria Skoglunds privata trädgård

Publicerat 09 juli 2018
Annons