Experten: 4 växter att plantera på balkongen i vinter

Växtexperten Stefan Eriksson delar med sig av sina bästa tips för att lyckas med plantering i krukor höst- och vintertid.

Annons

Stefan Eriksson är ansvarig för blombutiken på restaurang Taverna Brillo vid Stureplan i Stockholm och har fullt upp i dessa dagar. När Svenska Brasserier – som även äger och driver Riche, Sturehof, Teatergrillen, Luzette och Ulriksdals Wärdshus – öppnade Brillo för fyra år sedan var det självklart att även sälja blommor och växter i den stimmiga kafédelen ut mot Sturegatan.

– Just nu är det många som kommer in för att pynta inför julen. Vi säljer mycket kransar och hyacinter såklart, men även enris, ilex (järneksväxt) och ljung, berättar Stefan Eriksson.

Hemma hos Daniel Lindstrom
 

Men hur gör man egentligen för att få fint på sin balkong eller uteplats den här tiden på året? Går det att plantera vackert med växter och blommor som tål kyla?

Annons

– Det beror ju förstås på hur kallt det blir. En del växter tål ett par minusgrader. Vill man vara på den säkra sidan rekommenderar jag barrväxter som klarar mycket frost i rötterna.

Läs mer: 6 växter att inreda med i höst och vinter

brillo
 

Stefans favoritblomma vintertid är den vackra julrosen (Helleborus niger), en fantastisk perenn som kan börja blomma mitt i snön.

Den vita julrosen är först, trotsar snö och minusgrader. Längre fram kommer andra arter och hybrider. De har blivit så populära och fungerar också fint inomhus, framför allt som snitt, fortsätter Stefan Eriksson.

De flesta julrosor har dessutom ett vackert, vintergrönt bladverk.

Hemma hos Daniel Lindstrom_2
 

En annan tålig favorit som klarar några frostnätter är cyklamen (cyclamen persicum), en blomma som finns i mängder av rosa nyanser och storlekar, till exempel den tjusiga paraplycyklamen som har karaktäristika foderblad.

Annons

– Många tänker sig cyklamen som en inomhusväxt, men den håller bättre utomhus.

Frosttålig är även dvärgbusken skimmia vars huvudattraktion utgörs av bär som kommer på hösten och är kvar hela vintern. Men den producerar också blommor som gör att den alltid är mycket vacker, hela året om.

– Skimmia klarar några minusgrader och är fin i en kruka tillsammans med till exempel ljung.

Vad köper man om man vill ha nåt nu som verkligen håller?

Gran, en eller tall som du kan dekorera med lackröda järnekskvistar. Det är perfekt julpynt!

Läs mer: Så håller du hyacinten fin hela julen – 4 knep

Bästa tipsen för att lyckas med plantering i krukor höst- och vintertid:

1. Välj en bas av växter som håller sig fina även efter att de första frostnätterna har kommit.

2. Vattna sparsamt. Ju svalare det blir utomhus, desto mindre vatten krävs.

3. Svalt väder och minimalt med ljus gör att tillväxten på din plantering blir minimal, sätt växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut från början.

4. Fokusera på växter med vackra blad i stället för blommande växter.

5. Snö är ett av de bästa isoleringsmaterialen.

Foto: Kristofer Johnsson/ Plantagen. 

Publicerat 06 december 2016
Annons