Förenkla vårstädningen – med 5 smarta knep

Vi vill gärna ha ett nystädat hem, dock finns det alltid roligare saker att lägga tiden på. Som tur är finns det knep att ta till, oavsett om du är lat eller bara bekväm.

Annons

Få saker är så tillfredsställande som att njuta av ett prydligt, rent och nystädat hem. Särskilt om våren när solen börjar kika in blir behovet starkt – det är inte för intet som det finns något som kallas vårstädning.

Läs också: 7 knep för få ditt kök att kännas nystädat – varje dag!

Men med handen på hjärtat, visst finns det roligare saker att göra än att genomföra en gedigen vårstädning? Det finns dock inga skäl att misströsta, tricket är att få det avklarat med minsta möjliga ansträngning – och med rätt knep är det fullt möjligt.

Smarta knepen som förenklar vårstädningen:

1. Engagera hela familjen

Ju större sällskap desto snabbare går städningen – det är ganska självklart.

Blanda in hela familjen och om du har barn – få dem att engagera sig. Sysslor behöver inte vara tråkigt. Varför inte göra en lek, utmaning eller tävling av det?

2. Kolla dina städprylar

Det är lätt att bara se ytor när man tänker städning och många glömmer bort att rengöra diskmaskinen, mikrovågsugnen, botten på sopkorgen, trasor och svampar.

Annons

Dessa material, ytor och maskiner är en utmärkt grogrund för bakterier. Byt därför trasor och svampar regelbundet, torka av i sopkorgen och kör diskmaskinen tom med ett anpassat rengöringsmedel för att få bort bakterierna. Även ättika kan hjälpa till att rengöra inuti.

Mikrovågsugnen kan du få skinande ren genom att mikra en värmetålig skål med lika delar ättika och vatten i 10 minuter. Torka sedan av ytorna med en fuktig trasa.

 

Läs också: 8 saker du ska rensa ut ur badrummet i vår

3. Quickfix för avloppet

Bikarbonat och ättika är ett gammalt husmorsknep som rengör och tar bort dålig lukt i avloppet under diskhon.

Häll cirka 2 dl bikarbonat i brunnen i diskhon och låt ligga i 30 minuter. Koka upp 4 dl ättika och häll långsamt i brunnen. Det ska fräsa lite och kombinationen ska lösa upp skräp som ligger kvar, samt ta bort dålig lukt.

Annons

För duschmunstycket kan du hälla ättika i en plastpåse och lägga in munstycket. Fäst en gummisnodd runt. Låt munstycket ligga i ättikan minst en timme – eller om du har tid – över natten. Ta sedan bort påsen med ättikan och torka av munstycket med en våt trasa.

Läs också: 5 misstag som skapar oreda i hemmet – och så undviker du dem

4. Rensa smart

Att rensa behöver inte bli ett mastodontprojekt, tricket är att smart och metodiskt ta en sak i taget och inte börja med något nytt förrän det pågående är avslutat.

Du måste börja någonstans, varför inte med garderoben? Börja med att töm hela garderoben på kläder och lägg dessa på sängen. Ta tio plagg i taget och dela upp i tre kategorier; buret de senaste tre månaderna, behålla samt ge bort. Genom att göra detta regelbundet kommer du ständigt ha en uppdaterad och organiserad garderob.

I köket kan det vara en bra start att rensa ut alla prylar du aldrig använt. Många förvånas över hur mycket som faktiskt bara ligger och tar plats.

Annons

Läs också: Så skapar du struktur hemma – 7 smarta inredningsknep

5. Om inget fungerar – ta hjälp

För att inte lägga alla din lediga och vakna timmar på att städa, rensa och fixa bör du göra upp en plan för vad du ska prioritera, vad som faktiskt kan vänta och hur mycket tid du är beredd att lägga.

Blir det alldeles för mycket att mäkta med kan du alltid ta till professionell städhjälp.

Källa: My domaine Foto: Shutterstock

Publicerat 01 mars 2017
Annons