Här är säsongen finaste dukning – välkommen till bords!

Minst lika viktig, nästan, som maten är en vacker och välkomnande dukning. Vi ger våra bästa tips för ett bord extra allt. Och Gott nytt år förresten!

Annons

Mossa och blockljus

Klipp till vackra dekorationer av skott från dina krukväxter och låt dem slingra över varje kuvert. I mitten på bordet bygger du upp en bordsdekoration på en bricka, lägg smörgåspapper i botten, sedan mossa och blockljus. Men var noga med att passa ljusen och blås ut dem i tid.

Foto: Tia Borgsmidt  

Kottar, kanel och kryddnejlika

Två låga rektangulära fat mitt på bordet fylls med “fynd” från skogen, såsom kottar i varierande storlek och grankvistar. Vill du ha lite väldoft så stoppa ner några kanelstänger och kryddnejlikor i denna bordsdekoration. Och glöm inte värmeljusen!

Annons
Foto: Frederikke Heiberg  

Rustikt bord

Duka upp med naturliga material som linne, stengods och marmor och komplettera med kottar och grönt som stilleben mitt på bordet och som dekor på servetterna.

Foto: Frederikke Heiberg  
Annons
Foto: Frederikke Heiberg  

Överraska med pappersstrut

Vik en liten strut av papper och lägg på varje tallrik, som gästerna sedan kan ta med sig hem som minne av en trevlig kväll. Fyll den med en liten överraskning, till exempel några hemlagade kolor, ett par julkakor eller en liten dekorativ figur.

Foto: Frederikke Heiberg  

Svart och vitt

Låt nästan precis allt gå i svart, från bestick till tallrik, servett, servettring och mugg. Vita dekorationer och ett vit fatt, samt en enkel blomma i svart vas sätter den dramatiska känslan.

Annons
Foto: Mikkel Adsbøl  

Plocka in naturen

En enkel gren på tallriken förstärker den råa, rustika stilen. Kvistar och grenar från lärkträd är vackra, men bryt inte av dem. Plocka från marken! Snyggt med svart keramik mot rent trä. Låt även servetten gå i mörkt.P

Foto: Charlotte Schmidt Olsen  

Bra att ha hemma:

• Kottar

• Snören och band

• Tejp

• Presentpapper

• Kvistar och grenar från ­skogspromenaden

• Udda tallrikar, glas och bestick

Av: Cecilia von Mentzer, Cecilie Møller Rasmussen, Marion SmithFoto: Tia Borgsmidt, Frederikke Heiberg, Mikkel Adsbøl, Charlotte Schmidt OlsenP

Läs mer här:

DIY: Skapa julens härligaste inredning med naturen i fokus

Så skapar du vinterns vackraste buketter – med amaryllis och tulpaner

Så gör du kransar av höstens finaste blad – steg för steg

Publicerat 22 december 2020
Annons