Julstäda hemma – tips och checklista

Julstäda hemmet snabbt och effektivt – checklista

Dags att julstäda hemmet, men ont om tid? Bara lugn! Vi har tipsen och checklistan som gör städningen effektiv och minskar stressen i jul.

Annons

Julen närmar sig med stormsteg – och med den kommer också den ökända julstressen. Klappar som ska slås in, mat som ska handlas och lagas och så hemmet som ska pyntas och göras mysigt. Helst ska det även storstädas inför den stundande högtiden. Listan över saker att göra i december kan helt enkelt bli både lång och överväldigande.

Ställ rimliga krav på dig själv i år och lägg inget onödigt till din att-göra-lista. Med julen kommer stök, smulor, barr, damm och snöslask i hallen. Du behöver inte skura hela hemmet tills varje vrå skiner – för att sedan stressa över att det blir stökigt igen. Det gäller att prioritera det viktiga för att det ska kännas rofyllt att fira jul. Dessutom ska man ju kunna njuta av väntan på julen också!

Vi har skapat en checklista som kan vara till hjälp inför julstädningen – och som dessutom gör städningen snabbare än du tror!

1. Prioritera och gör en plan för julstädningen

Gör upp en konkret plan över det du ska göra och i vilken ordning du ska göra det. Den här listan kan vara en grund som du personaliserar efter ditt hem och dina behov. Prioritera de rum där ni främst tillbringar tid i jul, exempelvis i köket, hallen och vardagsrummet, och lägg ambitionen på en rimlig nivå. Ingen gäst kommer att inspektera om det finns damm bakom elementet i sovrummet.

Annons

Rangordna det som är viktigast, exempelvis att rensa skor och jackor i hallen och dammsuga, och låt det som är mindre viktigt hamna längst ner på din egen checklista.

Julinredning med röd stol, girlang av granris och kvist med röda bär hos Ikea
Gör upp en plan för julstädningen för att sedan kunna pynta och göra hemmet mysigt! Foto: Ikea  

2. Börja med att rensa

Det är viktigt att var sak har sin plats. Om du har ett överflöd av saker som ligger i vägen är det svårt att städa effektivt och hur rent du än gör det kommer sakerna att få det att se stökigt ut.

Börja med att ställa saker på sin rätta plats och gå sedan runt i hemmet med en korg eller låda som du fyller med saker som inte ska ligga framme eller har en egen plats. Passa på och rensa ut det du inte längre behöver om du hinner. Ingen tid till att rensa ordentligt? Ställ undan lådorna med saker och gå igenom dem när det nya året tar vid och gör dig av med det som inte längre behövs.

Annons

3. Dammtorka

Jobba systematiskt, uppifrån och ner och börja från ett hörn längst in i rummet. Glöm inte att torka av lampor som ofta samlar damm. Tänk också på att plocka undan prydnadssaker när du torkar av större ytor för att kunna göra det effektivt i ett svep, istället för att kryssa fram mellan föremålen och missa fläckar.

Använd en dammvippa till de mer känsliga materialen och detaljerna. Avsluta med att torka av dörr- och fönsterkarmar samt knoppar, handtag och strömbrytare med en trasa.

Mysigt vardagsrum med julpynt från Artilleriet
Prioritera för att slippa stressen i jul och hinna njuta av högtiden. Foto: Artilleriet  

4. Dammsug

När du torkat av damm kan du dammsuga rent på golvet. Passa på och dammsug soffan, fåtöljerna och prydnadskuddarna också, det ger dem en ordentlig uppfräschning om du inte hinner eller kan tvätta överdragen. Avsluta med att fluffa till kuddarna för ett nystädat intryck.

Annons

Tips! Byt dammsugarpåse innan du sätter igång för effektivare dammsugning.

5. Städa badrummet snabbt

Ett rent badrum är högt upp på priolistan för många. Börja med att spraya rengöringsmedel i toaletten och låt det verka medan du torkar rent handfatet, spegeln, golvsilen och eventuella duschväggar. Rengör sedan toaletten och byt till sist ut rena handdukar.

Tips! Gör en checklista för städningen efter jul istället för att försöka göra allt inför helgen. Låt tvättmaskinen rengöra sig själv under mellandagarna när du har mer ledig tid och julstressen lagt sig.

Juldukning i köket från Ellos Home
Ha inte för höga ambitioner med städningen – julen kommer med julbak och stök. Foto: Ellos  

6. Städa köket effektivt

I köket är det lätt att gå in på detaljnivå i städningen, men har du ont om tid för julstädningen gäller det att prioritera de viktigaste detaljerna. Torka av spis, ugn och micro med såpa och vatten för miljövänlig och snabb rengöring.

Annons

Saker som du med gott samvete kan göra efter julen är att frosta av frysen, rengöra kylen, sopkärlen och diskmaskinen. De fylls med mat och rester, kladd samt smulor under julen och förtjänar en ordentligt rengöring efteråt.

7. Bädda rent

Tvätta kuddar och täcken eller vädra dem utomhus om du har ont om tid inför julen. Bädda sedan sängen med nytvättade påslakan.

Julpynt och julbäddning i klassiskt rött hos Åhléns
Tvätta golven och bädda rent – sen är det dags för det härliga julpyntet! Foto: Åhléns  

8. Tvätta golven

Avsluta julstädningen med att tvätta rent golven i alla rum eller de du prioriterat i din julstädning.

9. Julpynta

Grattis! Nu är julstädningen avklarad och du kan börja dekorera ditt hem för att få till en härlig julstämning. Här kan du vara kreativ och sätta personlig prägel på högtiden. Ute efter något enkelt och minimalistiskt? Här finns inspiration för dig.

Foto högst upp: Ikea & Tine K Home

Läs mer:

Städa ditt hem – på bara en timme(!)

Så inreder du för att få ett lättstädat kök – 15 tips

Städa hållbart – våra bästa tips

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 21 november 2019
Annons