Så knyter du amplar i makramé – steg för steg

Här är DIY-guiden som lär dig hur du knyter dina egna amplar i makramé. Låt växterna hänga!

Annons

Vi kan inte få nog av amplar. Vare sig de är i metall, som en japansk kokedama eller i makramé. Vi vill helt enkelt ha växter hängande från taket. Här är en enkel DIY-guide till dig som vill knyta din en egen ampel.

 
det har behover du for att gora makrame
 

1. För den enklaste varianten behöver du inte mer än tre stycken 2,5 meter långa tunna rep/snören i valfri färg. Vik dem dubbel.

2. Fäst den vikta delen i en träkula eller gör en stor knut med samtliga rep/snören. Du kan även trä repen genom en gardinring, om du inte ha snören/tråd som hänger under krukan.

Annons

3. Ställ krukan upp och ner. Knuten/träkulan/gardinringen placeras i mitten, så att repen hänger ner runt krukan.

4. Nu ska du göra ett nät kring krukan med hjälp av halvslagsknutar (där två repändar knyts om sig själva). Totalt har du sex repändar, som sitter ihop två och två. Sära på de två repen/snörena som sitter i samma knut och knyt ihop dem med ändarna som sitter närmast så att du har tre knutar med två rep i varje. Är det en kruka med platt botten, bör knutarna vara placerade strax ovanför krukväggens början.

Läs även: DIY: Häng upp växterna – så gör du en kokedama

5. Fortsätt på samma sätt: sära på de två rep/snören som sitter i samma knut och knyt ihop varje ända med den som sitter bredvid. Fortsätt tills hel krukan är täckt av ett nät.

6. Samla ihop samtliga rep/snören och knyt ihop på önskad nivå. Klipp av ändarna. Om du vill kan du pynta repen/snörena med träbitar eller kulor genom att knyta en halvslagsknut och låta träbiten/kulan vila på knuten. Du kan även klippa upp öglorna som finns i botten av krukan.

7. Tadaa – bara att hänga upp!

PS. Det kan låta komplicerat i text, men testa att sätta dig ner och följa instruktionerna så går det förhoppningsvis lätt som en plätt!

 

Läs även: 5 lättskötta växter för dig som glömmer att vattna

Publicerat 09 januari 2017
Annons