Lyckas med midsommarbilderna – fotografens 7 bästa tips

Sommarens fest bjuder på många fototillfällen och när allt från maten till midsommarstången och kläderna ska förevigas gäller det att veta hur man bäst får till en bra bild – oavsett väder.

Annons

Du behöver inte vara en proffsfotograf för att lyckas med dina midsommarbilder. Med några enkla knep kan du få du ut det bästa ur dina motiv – oavsett om det regnar eller är solsken.

Läs mer: 7 sista minuten-tips inför midsommar

Här är fotoexpertens bästa tips:

1. Fokusera på detaljerna

01. fota-midsommar2
 

Gå nära motivet så att du kan fokusera på detaljerna. Är vädret inte det bästa? Fotografera ännu närmare, så får du inte med så mycket av bakgrunden. 

2. Fota i rätt höjd

Att fotografera blommor, picknickkorgen eller vänner på en filt i gräset är riktiga midsommarklassiker. Bäst blir bilderna om du kommer ner i samma höjd som dina motiv, undvik att ta bilder uppifrån.

Annons
02. fota-hojd
 

3. Ta vara på vädret

Regnar det? Ingen fara, nyttja eventuella vattenpölar och skapa fina spegelreflexer. Sänk kameran till ytans nivå och lägg fokus på speglingen av motivet. Ju blötare yta desto bättre.

Hindrar en starkt lysande sol dig från att ta riktigt bra bilder? Vrid och flytta motivet så att solen kommer från sidan eller bakifrån. Det skapar mer djup i bilden och ger ett finare porträtt fritt från kisande ögon. Molnigt väder må vara trist, men det ger det bästa fotoljuset.

Annons
03. svattenreflektion
 

4. Fota ovanifrån

Bilder på inspirerande och god mat blir aldrig gammalt. Fota din midsommartallrik ovanifrån, det kallas flatlay. Se hashtaggen #flatlay på Instagram för mer inspiration.

flatlay
Foto: Instagram/thepolkadotter  

5. Fota i motljus

Ett tacksamt motiv är att fota fuktdropparna på ett välfyllt glas, oavsett om det gäller snaps, en drink eller vatten. Finast blir det om du fotar midsommarglaset i motljus.

Annons
06. midsommarglas
 

6. Variera grillbilderna

Glöden från grillen ger ett varmt och härligt ljus – särskilt om himlen är mörk. Runt grillen fungerar det att fota både underifrån och ovanifrån.

07. grilla2
 

7. Stabilisera

Känner du dig ostadig i handen framåt småtimmarna fungerar ett tomt glas som stativ. Genom att koppla i hörlurarna kan du använda volymknappen för att ta bild.

Annons
08. mobil2
 

Källa och foto: Scandinavian Photo

Läs mer: 5 handfasta tips – så Instagram-fotar du ditt hem som ett proffs

Publicerat 22 juni 2017
Annons