Måla om köksluckorna tips och inspiration

Måla om köksluckor: steg för steg och bästa tipsen

Måla om köksluckorna och förnya ditt kök – utan kostsamma renoveringar. Följ expertens steg för steg-guide för att måla om köksluckorna som ett proffs!

Annons
Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
1:34

Du behöver inte riva ut köket bara för att du har tröttnat på färgen. Att måla om köksluckorna är både enkelt och billigt – samtidigt som hela rummet får nytt liv!

Vi tog hjälp av färgexperten Karin Mattsson för att ta reda på de bästa knepen för att lyckas med målningen. Karin Mattsson är ingenjör i kemiteknik och arbetar som Technical Service Manager på Jotun. Följ hennes steg för steg-guide och ta del av hennes bästa tips för att måla om luckorna som ett proffs.

Annons
Köksluckor målade med Jotun
Du kan självklart även måla stommar, täckskivor och socklar så att hela köket får samma färg. Här har hela köket målats i färgen Rustic Brown, dörrarna i Natural green och väggen i färgen Soft. Samtliga kulörer kommer från Jotun.  

Måla köksluckor: så gör du

Steg 1. Ta ner luckorna

Montera ner luckorna och ta bort handtag och beslag. Du kan även välja att ha kvar och maskera handtag eller beslag, men det är väldigt svårt att lyckas maskera snyggt med tejp och målningsarbetet tar längre tid.

Steg 2. Tvätta rent

Fett och smuts ger en dålig vidhäftning för färgen. Gamla, använda kök har fettfläckar och nyinköpta kök har en tunn vaxhinna som måste bort innan du kan börja måla. Tvätta luckorna med en särskild målartvätt avsedd för fett.

Annons
Ljusblåa köksluckor
Våga satsa på färg! Detta kök är målat i färgen Lovart och väggfärgen heter Fjärilslarv. Båda från Alcro.  

Steg 3. Mattslipa

De flesta luckor har en så kallad tvåkomponent-lack. De är hårda och släta och svåra att fästa färgen på. Slipa luckorna lätt med slippapper. Börja med ett grövre 80-slippapper och gå sedan över till en kornstorlek på 180.

Steg 4. Grundmåla

Ta bort slipdamm med en torr microfiberduk. Grundmåla luckorna med en häftgrundfärg med roller eller pensel och låt torka. Om det blir för tjockt eller ojämnt kan du slipa grundfärgen lätt och sedan torka med microfiberduken igen.

Annons
Gröna köksluckor
Grönt kök målat i kulören Sommarlöv från Alcro.  

Steg 5. Måla luckorna med färg

Välj en lackfärg i en kulör som du gillar. Lackfärg är en hårdare och tåligare typ av färg som ofta används på trä, snickerier och dörrar. Ett tips är att först lägga ut färgen med roller och sedan dra penseln med långa drag över hela luckorna samt kanterna. Om du enbart använder roller kan du få en apelsinskalseffekt på ytan. Använder du bara pensel går det långsamt och färgen kan hinna torka och ge penselränder.

Steg 6. Montera tillbaka luckorna

Du skall inte röra eller hantera luckorna innan torktiden har passerat. Följ alltid den angivna torktiden som står på färgburken. Även efter att du har monterat upp luckorna bör du vara extra försiktig de första fyra veckorna, innan färgen är genomhärdad.

Annons
Blåa köksluckor Flügger
Blått är flott! Färgerna på bilden heter Grå modernism och Vineyard och kommer från Flügger.  

Måla köksluckor: Expertens 6 bästa tips

Här ger färgexperten Karin Mattsson sina bästa råd för ommålning av köksluckor.

  1. Måla och slipa alltid i träets längsriktning. Om du inte kan se mönstret bör du slipa i samma riktning som du planerar att måla.
  2. Ha inte för bråttom. Lägg luckorna ner och måla en sida i taget och låt de torka ordentligt mellan varven.
  3. Var noga med att hela tiden ta bort slipdamm och smuts från luckorna. Damm blir som mjölet på bakbordet, vi mjölar för att degen inte ska fastna. På samma sätt fastnar inte färgen om ytan är dammig eller smutsig.
  4. Om dina köksluckor är i bart trä målar du en spärrande grundfärg istället för häftgrund. Speciellt om träslaget är gran eller furu. Dels för att slippa kvistar, men också för att undvika att träet gulnar med tiden och lyser igenom färgen.
  5. Lägg på ordentligt med färg, men inte så mycket att det rinner. Ta alltid ett extra varv med penseln efter att du målat hela luckan och rädda upp färg som runnit över kanten.
  6. Testa alltid din utvalda kulör hemma innan du börjar måla om hela köket. Tänk på att ljuset hemma är annorlunda mot ljuset i färgaffären. Måla upp kulören på en skiva och sätt upp i köket för att se hur färgen förändras i dagsljus och kvällsljus.
Publicerat 30 september 2022
Annons