Ändra färg eller fräscha upp om den befintliga ytan – att måla möbler blir allt mer populärt.

Särskilt tacksamma är obehandlade, avskalade möbler och Ikeas skåp Ivar är ett bra exempel på hur fint det kan bli med en färgmässig makeover.

Läs mer: 6 kreativa bordsdekorationer du kan göra själv

ikea-ivar-monster

Foto: Ikea

Att måla in sina möbler så att de färgmatchar väggen är en annan stor trend och det bästa av allt är att det är hur enkelt som helst att fixa – inga förkunskaper krävs.

malade-mobler

Styling och foto: Mari Strenghielm/Alcro

Tänk på det här när du målar möbler:

1. Förbered

Skruva bort eventuella beslag och knoppar och skrapa bort lös färg om möbeln redan är målad. Rengör ytorna noga, använd särskilt rengöringsmedel om det behövs.

Torka sedan av allt med en fuktig mikrofibertrasa, slipa till och damma av ytorna. Fukta ytan med en svamp och slipa en gång till när ytan torkat.

2. Grundmåla

Lacka eventulla kvistar med kvisklack och grundmåla med en grundfärg. Spackla ojämnheter och sprickor, slipa och damma noga innan du målar igen. Upprepa tills ytan är jämn och fin.

3. Måla

Stryk på din valda färg flödigt med långa penseldrag så minskar du risken för skarvar. Penslar och roller av bra kvalitet ger oftast ett finare resultat.

Välj en bred pensel om du ska måla stora ytor och en mindre för små ytor. Tänk på att följa de rekommenderade torktiderna på burken.

Startbild: Styling och foto: Mari Strenghielm för Alcro Trend / Ikea

Läs mer: 7 smarta sätt att inreda hallen – förvaringsexpertens bästa tips