microcement tips och inspiration

8 inspirerande sätt att använda microcement: så lyckas du!

Satsa på microcement om du enkelt vill få till betongkänslan i hemmet. Ta hjälp av vår steg för steg-guide, få de bästa tipsen och inspireras av 8 varianter med microcement!

Annons
Video: Hemmet utan lister och skarvar – sömlöst flytande inredning
Video: Hemmet utan lister och skarvar – sömlöst flytande inredning
1:06

I södra Europa har microcement varit ett självklart val under årtionden. I främst Italien och Spanien kan du se materialet på de flesta byggnader, både inuti och utanpå fasaden. Först på senare år har trenden tagit sig till Sverige. Idag ser vi microcement på inredningsdetaljer som bord och bänkskivor, men också hela interiörer med golv och väggar täckta av det betongliknande materialet.

Vad är microcement?

Microcement är en blandning av cement, mineralpigment och vattenbaserade hartser, det vill säga ett sorts naturligt material som härdar. Cementmassan är tunn och stryks på i flera skikt, men blir ändå bara 2-4 millimeter tjock. Detta gör cementmassan enkel att renovera med då den varken påverkar vikten eller tjockleken på redan befintliga material eller möbler.

Annons

Det som gjort microcement så populärt är att det är relativt billigt och går att applicera på nästan alla ytor och underlag. Du kan lägga microcement på betong, murbruk, marmor, kakel, klinker, gips och laminat med mera.

Så lyckas du med microcement

Det finns olika sorters microcement i butiken. Du kan antingen köpa en variant som du blandar själv eller köpa en färdigblandad variant i hink. Det går att lägga microcement själv, men du bör alltid ta hjälp av en certifierad hantverkare om du skall ha microcementen i badrummet eller på andra ställen där ytskiktet är extra viktigt.

Lägg microcement i 4 steg

1. Primer. Inspektera ytan så att inga skador finns. Rolla sedan på en så kallad K-primer. Den innehåller sand för att skapa en optimal fästgrund för cementen.

2. Läggning. Blanda massan och tryck sedan ut den på ytan med en skrapa, fram och tillbaka som om du brer en smörgås.

3. Slipning. Dagen efter läggning kan du slipa ytan med sandpapper för att få den precis så jämn som du vill ha den.

Annons

4. Sealing. Dags att skydda ytan med en så kallad sealer. En sealer stryks på i 2-3 lager. Efter 24 timmar kan du möblera eller inreda ytan med saker.

Skötsel av microcement

Det är vitktigt att låta microcementen härda ordentligt. De första tre veckorna bör du inte använda något rengöringsmedel på ytan. Därefter bör du enbart städa med milda rengöringsmedel som exempelvis såpa.

Ytan på microcementen kan jämföras med ett parkettgolv eller marmor, och behöver med andra ord tas varsamt om hand. Torka upp alla typer av vätska direkt om du spiller, annars kan det ge envisa fläckar på cementen.

8 inspirerande sätt att använda microcement

Ge golvet betongkänsla

Golv med microcement
 

Det allra vanligaste sättet att använda microcement är att ge golvet en hård betongkänsla. Ytan passar extra bra i hallen då smuts och grus inte syns lika väl på det rustika, grå golvet. Microcement går utmärkt att lägga ovanpå ett golv med golvvärme, men tänk på att stänga av värmen under hela renoveringsprocessen för att hålla ytan sval. Golvet på bilden är gjort av Design By Cement i färgen Ljusgrå.

Annons

Förnya bänkskivan med microcement

Bänksskiva kök microcement
 

Tack vare att microcement fastnar på de flesta material kan du enkelt ge gamla möbler nytt liv! Istället för att byta ut bänkskivan, stänkskyddet eller kaklet i köket kan du lägga på microcement och få en helt ny känsla i rummet. Bänkskivan på bilden är gjord av Topdeko.

Microcement i hela badrummet

Dusch microcement
 

Microcement räknas som ett ytskikt precis som kakel-, eller klinker. Det gör att du kan applicera det i hela badrummet, direkt på befintligt kakel. Det finns ingen certifiering för ytskikt i Sverige, däremot är det viktigt att ditt tätskikt är godkänt och inte har några hål. Badrumsrenoveringen på bilden är utförd av Design By Cement.

Annons

Ge badrumsväggen struktur

badrum med microcement
 

Det smarta med microcement är att du kan ge den slutgiltiga ytan vilken struktur du vill. Beroende på vilka verktyg du applicerar med, hur du slipar och vilket lack du använder kan ytan bli blank, matt eller med tydlig struktur. I badrummet på bilden har man låtit ytan se obehandlad ut för att få känslan av en originalvägg i betong.

Hel köksö i microcement

Köksö i microcement
 

Om du renoverar köket och vill få till en industriell interiör i betong kommer du billigare undan med microcement. Att köpa färdiga stenskivor eller gjuta betong på plats är en dyr historia. Klä in skåpstommarna i mdf-skivor och täck med microcement – voilà, en köksö i "betong"!

Annons

Fondvägg i sovrummet

Vägg sovrum microcement
 

Klä en hel vägg i cement och låt den få vara en inredningsdetalj i rummet. Matcha med enstaka möbler och en avskalad stil som för tankarna till en industrilägenhet i New York.

Täck både väggar och tak

väggar och tak i microcement
 

Ångrar du att du inte byggde ett hus i betong? Det är inte för sent att ändra sig. Vill du gå all in på betongkänslan kan du givetvis lägga microcement på både väggar, golv och tak. Mörkt trä, stål och glas är fina material som ger helhetskänsla till betonglooken.

Annons

Renovera trappan med microcement

Trappa med microcement
 

Vi älskar trappor i microcement! Genom att lägga några tunna lager av cement på din befintliga trappa blir den som ny. Det finns speciella sorters microcement som gör att du även kan använda den utomhus för att exempelvis förvandla entrétrappan in till huset.

Video: Se den arkitektritade och världsunika naturvillan
Video: Se den arkitektritade och världsunika naturvillan
0:50

Källa: Designbycement, Microcementonline, Designcement, Topdeko

Publicerat 21 september 2022
Annons