Så gör du höstens finaste krans – steg för steg

Vackert, meditativt och kravlöst. Alla kan binda en krans! Här ger blomsterdrottningen Hanna Wendelbo sina bästa tips.

Annons
15 Tips för en klimatsmartare vardag
15 Tips för en klimatsmartare vardag
1:08

Ut i natur och trädgård och plocka med dig av allt det vackra! Kransbindandet är ett härligt sätt att ta tillvara det som säsongen har att erbjuda. Som denna ljuvliga krans som passar perfekt på dörren i november.

Du behöver:

• Halmstomme (finns i blomsterbutiker).

• Blommor och växter.

• Ståltråd, tunn grön.

• Eventuellt ett vackert band.

Så binder du krans på halmstomme:

1 Halmstommar kan man hitta i blomsterbutiker och de finns i flera olika storlekar. Du behöver även blomsterståltråd för att fästa växtmaterialet runt halmstommen, på så sätt blir kransen väldigt stadig.

 
Annons
 

2 Ge dig sedan ut och plocka! I denna krans: persiljans fröställningar, myntans överblommade svansar, klematisens knasiga håriga frökapslar, hortensia, silverpäron, äpplen, lavendel och frökapslar från vallmon.

 


3 För att få kransen så jämn som möjligt, forma små buketter av frökapslar, blad och blommor och fäst omlott på halmstommen genom att linda ståltråden runt stjälkarna. Det bästa är att jobba med mindre buketter och sedan binda fast dem systematiskt runt kransen. Baksidan lämnas tom.

Annons

När du har täckt hela kransen med växtmaterial, stick in de avslutande stjälkarna under den första buketten så att de döljs. Om själva av­slutet inte blir så fint kan du alltid ­maskera det med att vira ett band runt.

Ur Hanna Wendelbos senaste bok Hannas blommor & blad (Roos & Tegnér).

 

Läs mer:

5 fina Ikeahacks och DIY-projekt i trendig rotting

Skapa en staycation-helg hemma – 7 tips

Gör om dina Ikea-möbler – tips för Billy, Malm och Ivar

Publicerat 17 november 2020
Annons