Så planterar du om dina krukväxter – steg för steg

När näringen från jorden har sugits upp av växten och krukan har blivit för trång är det hög tid att plantera om. För att lyckas med omplanteringen finns det några saker man bör tänka på, bland annat att plantan inte får vara för torr och att lerkrukorna bör läggas i blöt. Du behöver inte plantera om alla växter varje år, bara de som är unga.

Om det är orkidéer, flamingoblommor eller älghornsbräken som du ska plantera om ska du använda orkidékompost istället för blomjord, i annat fall kan du följa nedanstående guide.

Innan du sätter igång:

Kvällen före gör du bäst i att vattna växten så att den fortfarande är fuktig när du sätter igång. Du behöver kruka och blomjord och eventuellt lecakulor för omplanteringen. Om du använder en gammal kruka ska denna skuras ren. Om du använder en lerkruka bör du blötlägga den i några timmar innan så att keramikporerna stängs. Annars suger krukan i sig av fukten i jorden och drar kalken ur den.

Bra att tänka på när du väljer kruka är att en plastkruka håller jorden fuktig längre och håller dessutom jämnare temperatur. I en lerkruka torkar jorden snabbare. Välj därför kruka efter planta – kräver växten jämn fuktighet ska du välja plastkruka och om växter ska torka upp fort bör den ha lerkruka.

Den nya krukan ska vara ungefär två centimeter större än den gamla i diameter.

Gör så här:

  • Stöt krukkanten mot ett bord eller dylikt tills växten släpper så att du kan ta av krukan. Var rädd om rötterna.
  • Skaka av en del av den gamla jorden och ta bort torra eller ruttna rötter – men låt de friska vara.
  • Häll i lite jord i botten av den nya krukan. Håll växten stadigt med ena handen och sätt ner klumpen (men släpp inte växten), fyll sedan på med blomjord runtom och eventuellt ovanpå.
  • Släpp plantan och skaka och stöt krukan försiktigt så att jorden faller ner jämnt mellan rötterna.
  • Tryck till lite lätt på jorden – men inte på klumpen.
  • Vattna och låt sedan jorden torka innan du vattnar igen.

Källa: Blomsterlandet, Icakuriren

Läs även: 
5 lättskötta växter för dig som glömmer att vattna
Michelle Meadows väljer ut höstens 3 snyggaste krukor
6 växter att inreda med i höst och vinter

lattskotta vaxter 1