Så rengör du din kalksten

Så rengör du din kalksten – tips och råd

Kalksten är liksom marmor mycket känslig för produkter med syra. Vi vet hur du enklast tar hand om din stenskiva. Här är några smarta tips!

Annons

Stenskivor är snart i var mans kök. Vi älskar de vackra ytorna och den exklusiva känslan. Marmorn tycks vi aldrig tröttna på och nu ser vi ofta kalksten på bänkskivor. Givetvis även på golv, kalksten ligger i många hallar och byggnader. Och måste också skötas noggrant.

Stens förmåga att suga upp ämnen är beroende dels av stenens inre struktur, dels av dess ytbearbetning. Polerade stenytor  har inte samma sugförmåga som hyvlad eller framförallt blästrad sten.

Så rengör du din kalksten
 

Kalksten är liksom marmor mycket känslig för produkter som innehåller syror som vin, citrusfrukter, kolsyra och vinäger. De förstör ytan, syror bryter ner kalk, vilket stenen är uppbyggd av och poleringen försvinner. Fett- och oljefläckar måste alltså avlägsnas så snabbt som möjligt för att förhindra att de tränger in i stenen.

Annons

Fläckborttagning

Om fläckarna redan finns där bör man vara försiktig innan man ger sig på en stenyta med fläckborttagningsmedel. Det är viktigt att först ta reda på vilka ämnen just den aktuella stenen tål eller är extra känslig för. Risken finns annars att skadorna blir än större. Det bästa sättet att komma åt fläckar är generellt att agera snabbt, innan de sprids in i materialet. I vissa fall kan man alltså använda ett lösningsmedel, vilket bör man rådgöra med en stenfabrikant om.

Så rengör du din kalksten
 

Kalkstensytan kan mättas med såpa med jämna mellanrum. Överflödig såpa tvättas sedan bort med vatten, eftersom en övermättad yta kan bli matt och flammig. För daglig rengöring är en mikrofiberduk fuktad med vatten tillräcklig. Vid fläckar eller lättare nedsmutsning av bänkskivan, så använd inte rengöringsmedel med lågt pH-värde (surt) eller slipmedel. Använd stället en PH-neutral natursåpa.

Annons

Använd såpa

När det gäller kalkstensgolv är det effektivaste sättet är att låta lösningsmedlet verka tillsammans med en absorberande pasta bestående av potatismjöl eller krita. När denna torkat kan den sopas upp och golvet tvättas med såpa och vatten. Ett av problemen med sådan punktvis rengöring av sten är att den rengjorda ytan vanligen far en annan färg och glans än resten av stenytan. Detta kan man komma till rätta med genom att åter mätta stenen med såpa eller, om ytfinishen förändrats, slipa lätt med stålull eller våtslip-papper.

Samtidigt som det i de flesta fall går att rengöra fläckad sten på detta sätt bör man tänka sig för innan man behandlar sten med kemikalier. Det är ju ett levande material och får alltid med tiden spår av användningen, det vi kallar patina.

Källa: byggnadsvård.se och steinfix.se

FOTO PICKY LIVING

Läs mer:

Enkla knepet: Så får du gammal mässing att skina som ny

Städa hållbart – här är våra bästa tips

7 saker i köket som du måste rengöra oftare än du tror

Publicerat 11 mars 2020
Annons