Så tar du hand om marmorbänkskivan - och får bort fläckarna!

Marmorn har blivit ett favoritmaterial i såväl kök och badrum som i mindre inredningsdetaljer i hemmet. Den exklusiva naturstenen har alltid ett unikt uttryck och finns i flera olika tappningar som vitt, grönt och svart.

Den populära marmorn är dock även ett mycket känsligt naturmaterial. Det är ett poröst material som lätt reagerar på fukt och kan få frätskador av syror. Struntar man i att ta hand om bänkskivan kan den få fläckar som aldrig går att få bort. Därför måste man ta hand om marmorn för att den ska hålla sig fin i flera år.

Så tar du hand om marmorbänkskivan

Lyxigt kök med marmorbänk

Ta hand om marmorskivan för att hålla den lika lyxig år ut och år in. Foto: Ballingslöv

Regel nummer ett är att vara varsam när man använder bänkskivan. Använd ett skärbräde, lägg inte livsmedel direkt på marmorbänken och ha alltid underlägg under glasen.

Regel nummer två är att rengöra bänkskivan efter användning. Torka bänken med trasa och ljummet vatten och använd såpa för att rengöra bänken och ge den en mer mättad yta, så att fläckar inte tränger in lika lätt.

Spiller du något bör det torkas upp direkt, särskilt om det är fett eller olja som snabbt tränger in i stenen. Även vin, vinäger och kolsyrade drycker kan skada marmorn. Rengör lättare fläckar genom att gnugga lätt med trasa eller en tvättsvamp, men se till så den inte är för hård så att den orsakar repor.

Så rengör du fläckar på marmorbänkskivan

Marmorbänk i kök från Vedum

Håll marmorn skinande ren med några enkla knep! Foto: Vedum

Fått en fläck i marmorbänkskivan? Torka den först med papper och tvätta den sedan med lämpligt lösningsmedel som sugs upp med papper. Tänk på att alltid prova på en liten yta först för att se om medlet lämpar sig för din bänkskiva.

Om fläcken är riktigt envis kan du blanda lösningsmedlet med exempelvis potatismjöl tills det lägger sig som en smet över fläcken. Låt pastan torka innan du tar bort den och tvättar av.

Några lösningsmedel som passar för marmorbänken är aceton, lacknafta, thinner, blyfri motorbensin (95 oktan), t-röd, terpentin och ammoniak. De du ska undvika är rengöringsmedel med syror, citronbaserade medel, ättiksprit och klorin.

Källa: Stenskivor.se

Läs mer:

Enkla knepet: Så får du gammal mässing att skina som ny

Städa hållbart – här är våra bästa tips

7 saker i köket som du måste rengöra oftare än du tror