Så tapetserar du med papperstapet – steg för steg

Nya tapeter är ett enkelt och relativt billigt sätt att förnya ett helt rum. Och det bästa av allt – det är inte särskilt svårt att fixa arbetet själv. Dock är det vissa saker du bör ha koll på för att lyckas.

Annons

Det finns två olika typer av tapet; den klassiska papperstapeten som behöver förlimmas innan den kan sättas upp och den så kallade non woven-varianten som sätts upp direkt på limmad vägg.

Läs även: Så enkelt tapetserar du med non woven-tapet – 7 steg

Non woven-tapeter är generellt enklare att sätta upp. Är du dock ute efter särskilda mönster och motiv är det inte säkert att de finns i annat än papperform. Men misströsta inte, att sätta upp papperstapet behöver inte vara särskilt svårt och kan utföras utan extern hjälp.

Precis som med mycket annat hantverksarbete är grunden A och O, så även vid tapetsering. Det är viktigt att inte fuska och slarva med förarbetet, det kan nämligen förstöra resultatet. Se därför till att väggytan är torr, jämn och fast innan du sätter igång.

Läs även: 14 vackra rum där tapeten gör hela skillnaden

Tapetsera med papperstapet – steg för steg

Du behöver:

  • Pensel och roller
  • Tapetlim
  • Tapetborste
  • Lod eller vattenpass
  • Tumstock
  • Hink med vatten och  tvättsvamp
  • Tapetbord
  • Tapetkniv
  • Skärlinjal med skärkloss

Steg 1

Annons

– Om flera våder ska ha samma längd, markera längden på tapetbordet och använd som mall. Det underlättar och effektiviserar.

– Har du tapeter som ska mönsteranpassas? Ha det i åtanke redan nu.

– Skär till våderna och ta till några extra decimeter. Takhöjden plus 20 centimeter är en bra riktlinje.

Steg 2

– Lägg ut våderna på tapetbordet och placera dem lite omlott. På så vis hamnar överflödigt lim på tapeten under och du riskerar inte att kladda lim på bordet och därmed på kommande våders framsida.

– Använd rikligt med lim eftersom varje torr fläck blir en luftbubbla.

– Lämna några centimeter av våden olimmad upptill. Våden blir enklare att hålla och du slipper få lim i taket.

limma
 

Steg 3

– Rulla ut lim på våden och vik försiktigt ihop ändarna mot varandra. Uppsidan viks cirka en tredjedel in på våden och nederkanten på den resterande delen. Vecken får inte vara hårda.

Annons

– Låt våden ligga och dra 10 till 15 minuter innan det är dags för montering.

Steg 4

– Veckla ut den invikta överdelen och sätt fast den på väggen. Tänk på att blöt papperstapet är väldigt skör, så var varsam.

– När vådens överdel sitter på plats, släpp ut den invikta nederdelen och passa in den.

– Glöm inte att loda med jämna mellanrum under arbetets gång för att säkerhetsställa att våderna hamnar rakt.

Steg 5

– Papperstapet sätts sällan kant i kant, utan ska överlappa några millimeter, så kallad trådkant. Anledningen är att pappersvåder har en tendens att krympa när de torkar, vilket kan resultera i glipor. Detta står märkt på tapetens etikett, så läs alltid vad som gäller för just din tapet.

overlapp
 

Steg 6

– Tapeter med kanter som överlappar varandra kan ge upphov till skuggor över väggen. Därför är det viktigt att ta hänsyn till varifrån ljuset strömmar in i rummet.

Annons

– För att minimera skuggor bör du börja med att sätta våderna vid fönstret från båda sidorna och sedan arbeta dig in mot rummets mörkare delar.

Steg 7

– När våden är på plats, arbeta bort luftbubblor med en tapetborste som du borstar sidled åt båda hållen.

– Skär av tapeten upptill och nertill med en vass tapetkniv. Byt blad ofta eftersom ett slött knivblad kan göra att papperstapeten fnasar sig.

– Använd gärna en stållinjal som mothåll när du skär.

– Reser sig skarven har du antagligen använt för lite lim. Bättra då på limmet med en liten pensel.

Borsta
 

Tapetsymboler

Från etiketten på rullen kan du alltid utläsa all information du behöver.

iconer
 

Limsymboler

Limsymbolen ska alltid matcha typen av tapet du väljer. Därför är det viktigt att du först läser på tapetetiketten för att sedan hitta rätt lim. Limmet du använder till papperstapet kallas ofta för vävlim.

Illustration: Johan Hedberg

Publicerat 23 april 2016
Annons